2020. szeptember 22., keddMa Móric napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 336,00 Ft
2020.09.22. Móric Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 336,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Óriási trollkodás volt az új hidrogénmeghajtású kamion

Óriási trollkodás volt az új hidrogénmeghajtású kamion

Röviden: kamu. Bővebben kifejtve a dolgot, a Nikola nevű cég már a névválasztásával is a szintén viszonylag új, de mára már az elektromos autózás viszonylatában abszolút legitimmé, sőt, talán nem túlzás azt mondani, hogy etalonná váló Tesla Motor Companyval trollkodik, hiszen a zseniális feltalálónak, az amerikai álom klasszikus megtestesítőjének, Nikola Teslának a keresztnevét választotta.

A cég megalakulásakor nem kevesebbet ígért, mint a hidrogénhajtás széles körű, gazdaságos elterjesztését a fuvarozásban, közvetlen konkurenciát állítva ezzel a Tesla elektromos járműveinek, elsősorban a nyergesvontató Seminek. A Nikola mindenesetere biztosra akart menni, és 2018-ban még be is perelte a Teslát, nem kevesebb mint 2 milliárd dollárt követelve állítólagos szabadalomjogokra hivatkozva a Tesla Semi kapcsán.

A cég még 2016-ban mutatta be legfőbb projektjét, a Nikola One névre keresztelt nyergesvontatót, amelynek gyártását az idei évre tervezte. A jármű fantasztikus paramétereket ígért, egyebek között hat (!) darab villanymotort, vagyis egyet-egyet minden kerékhez, amelyekhez az energiát hidrogéncellák biztosítják, ezer lóerő teljesítményt és 1900 kilométer hatótávolságot.

Ez nagyon jól hangzott, és sok, igen elismert cég és befektető mindezt el is hitte. Legfontosabb támogatójuk talán a General Motors volt, melynek az autóiparban betöltött szerepe nemigen szorul magyarázatra, ahogyan a legitimitásuk sem. A GM részesedést vásárolt a cégben, amiért cserébe igazgatósági tagot is delegálhatott. Ezenfelül a Nikola még megrendeléseket is begyűjtött, méghozzá egy másik, ugyancsak hatalmas és legitim cégtől. Az Anheuser-Busch, a Budweiser és több más nagy amerikai sör gyártója nem kevesebb mint nyolcszáz Nikola teherautót rendelt meg.

A Budweiser gyártója jelenleg is használ BYD márkájú, vagyis kínai elektromos teherautókat, és a Nikola segítségére számítva a vállalat 25 százalékos károsanyagkibocsátás-csökkenést ígért. A Nikola ezután tavaly Arizonában vásárolt telket, ahol gyárépítést és munkahelyek sokaságát ígérve adókedvezményeket harcolt ki magának.
<a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/09/15/elindult_a_lejton_a_nikola/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Babauszoda alapítója lett az Év Fiatal Vezetője

Babauszoda alapítója lett az Év Fiatal Vezetője

Immár az ötödik alkalommal adták át az Év Fiatal Vezetőjének járó díjat. Bár a díjátadót …