2022. november 30., szerdaMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
2022.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Óriási profit landol az amerikai olajtársaságnál

Hirdetés

Óriási profit landol az amerikai olajtársaságnál

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány legújabb elemzésében kifejti, hogy a kitermelésben érdekelt amerikai olajtársaságok várhatóan hordónként 68 százalékkal magasabb „szabad cash flow-t” fognak termelni 2022-ben – tehát ennyivel lesz magasabb a szabad pénzáramlás, amely tartalmazza a vállalat adózás utáni működési nyereségét.

A profitot elsősorban az árak emelkedése eredményezte.

Hirdetés

A kibocsátás növekedése ettől lényegesen elmarad, 4,5 százalékon alakul az előző év azonos időszakához képest. Az 1,4 milliárd dollárnyi nyereség lehetővé teheti az amerikai piacon a megújuló üzemanyagokra való gyorsabb átállás finanszírozását, a kitermelés bővítését, a vállalatok adósságainak mérséklését vagy a befektetők osztalékainak kifizetését.

Ugyanakkor a lehetőségek mérlegelése során vita bontakozott ki a Fehér Ház és az olajtársaságok között – hívják fel erre a tanulmányban a figyelmet. Joe Biden amerikai elnök a termelőket felszólította: a részvényesek osztalékfizetése helyett inkább fektessenek be a kitermelésbe. Ennek ellenére az Egyesült Államok száz legnagyobb olajvállalatának vezetői más célokat tűztek ki. A megkérdezett vezetők közel 40 százaléka az adósságtörlesztést és a részvényeseknek a kifizetését tartotta elsődleges feladatának.

A vállalati beruházások Amerikában az előrejelzések szerint idén 29 százalékkal, 108 milliárd dollárra nőnek, ami sokkal lassabb ütem, mint amit a nyereség lehetővé tenne, de a termelésnövelés sem tartozik a legfontosabb prioritásaik közé.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/11/25/nyersanyagpiac-energia-veszelyhelyzet-olajpiac-olajar-nyersanyagelemzes-amerika-amerikai-egyesult-allamok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Minden egyes háztartásra veszélyt jelent az energiaválság

Minden egyes háztartásra veszélyt jelent az energiaválság

Az utca emberét kevésbé foglalkoztatja, és az ingatlanpiaci szereplők sem tudják feltétlenül, milyen feladatai vannak …