2022. december 1., csütörtökMa Elza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 410,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2022.12.01. Elza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 410,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Orbán nem enged: Az uniós felháborodás ellenére sem akar közös hitelt Ukrajna miatt

Hirdetés

Orbán nem enged: Az uniós felháborodás ellenére sem akar közös hitelt Ukrajna miatt

Magyarország nem fogja elfogadni, hogy az európai uniós tagállamok közösen hiteleket vegyenek fel Ukrajna megsegítése érdekében – közölte Orbán Viktor a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) plenáris ülésén a Várkert Bazárban.

A magyar vétó miatt többen felháborodtak az Európai Unióban, a Politico cikke szerint vannak, akik úgy gondolják, Orbán “pókerjátszmát folytat”, és a belengetett vétóval próbál nyomást gyakorolni Brüsszelre, hogy engedjenek a jogállamisági vitában. Johannes Hahn költségvetési biztos az Európai Parlament szakbizottsága előtt ki is mondta, ez zsarolás, az Orbán-kormány nevetségesen viselkedik.

Orbán pénteken azt mondta, a magyar javaslat az, hogy nézzék meg, Ukrajna működéséhez mennyi pénzt akarnak adni és azt arányosan, fair módon osszák el egymás között.

Hirdetés

Ezt az összeget, évente 60-70 milliárd forintot, a nemzeti költségvetésből biztosítaná Magyarország az ukránokkal kötött kétoldalú megállapodás keretében

– tette hozzá. A kormányfő szerint az általa vázolt támogatás nem sérti alapvetően a magyar nemzeti érdekeket, azonban az összeg hiányozni fog a magyar költségvetésből.

Orbán Viktor itt is elmondta, hogy a szankciós politika miatt szöktek egekbe az energiaárak (holott valójában a háború az ok, illetve az, hogy az oroszok nem teljesítik a szerződéses kötelezettségieket), ez pedig évente 10 milliárd eurós hiányt jelent a magyar gazdaságban. Ebből 6 milliárd eurót a gazdaságnak kell “lenyelnie”, míg 4 milliárd, vagyis mintegy 1600 milliárd forintos teher a költségvetésen marad – tette hozzá.

Orbán arról is beszélt, Magyarországnak több szövetségese van a nemzetközi térben, mint korábban volt. Nem ezt mutatja az, hogy a jövő hétre tervezett pozsonyi V4-találkozó elmarad, ugyanis a csehek és a lengyelek ellenzik Orbánék oroszpolitikáját.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20221118_Orban_Viktor_Magyarorszag_nem_fogadja_el_a_kozos_unios_hitelfelvetelt#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Részletezte a KSH, hogyan tette meg az első lépést a magyar gazdaság a lejtőn

Részletezte a KSH, hogyan tette meg az első lépést a magyar gazdaság a lejtőn

Kiadta a Központi Statisztikai Hivatal a harmadik negyedéves GDP-adatokról szóló részletes becslését. A fő számok …