2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Orbán Balázs az Economxnak: Ezekből a multikból nem kérünk

Hirdetés

Orbán Balázs az Economxnak: Ezekből a multikból nem kérünk

A közepes fejlettség csapdája egy még ma is velünk élő gazdasági probléma. Ez azt jelenti, hogy „már nem vagyunk szegények, de nem vagyunk elég gazdagok sem” –  mondta Orbán Balázs az Economx Exclusive podcastban.

Kifejtette: minden ország stratégiai célja, hogy gazdag és fejlett legyen, és e kérdéskörrel kapcsolatban gyakran arra keresik a választ az elemzők: milyen problémák vezetnek oda, hogy egy-egy országnak nem sikerül a kitörés a közepes fejlettségből? A miniszterelnök politikai igazgatója szerint a sikertelen próbálkozások száma sokkal magasabb volt az elmúlt fél évszázadban, mint a sikeres országoké.

Mint elhangzott, a közepes fejlettség csapdájából az újraiparosítással lehet kitörni, Írország például a geopolitikai adottságait kihasználva kapcsolódott be a globális pénzügyi rendszerbe. Orbán Balázs szerint emellett a következő tényezők elengedhetetlenek a folyamat zavartalan végbemeneteléhez:

Hirdetés

  • a termelékenység és a hozzáadott érték növelése,
  • a folyamat elején egy-két évtizeden keresztül külföldi tőke beáramlására is szükség van, hogy a know-how-t eltanulják a külföldi szereplőktől, és kialakítsák a saját tőkére épülő innovációs működésüket.

A magyar gazdaság halad ezen az úton, azonban még sok teendő van. Orbán Balázs ehhez kapcsolódóan kiemelte: háromezerről tizenkétezerre nőtt az exportképes vállalatok száma, ami rendkívüli mértékű növekedés. Ezek között vannak kis- és középvállalatok is, amelyek elsősorban régiós területen gondolkodnak, a hazai nagyvállalatok jó része azonban világszerte terjeszkedik.

A miniszterelnök politikai igazgatója arra is […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/05/29/orban-balazs-miniszterelnok-politikai-igazgatoja-economx-podcast-multik/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hülyeség ellen a KRESZ sem véd

Ahogy az Index arról beszámolt, több munkacsoport is dolgozik a KRESZ módosításán – jelenleg az …