2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Olyan ütéseket kapott a magyar gazdaság, hogy idén még a padlón maradhat

Olyan ütéseket kapott a magyar gazdaság, hogy idén még a padlón maradhat

Második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megerősítette az első becslés kedvezőtlen adatait: a második negyedévben a gazdaság teljesítménye éves alapon 2,4, negyedéves alapon 0,3 százalékkal csökkent. Az adatközlés után szakértőkkel vizsgáltuk meg, mi okozta a vártnál kedvezőtlenebb adatot, miért nem került ki a magyar gazdaság a technikai recesszióból.

A fő okok között szerepel többek között:

 • a magas infláció miatt visszaeső fogyasztás,
 • a visszafogott állami beruházások,
 • a magas kamatok miatt visszaeső beruházási kedv,
 • az uniós források csúszása,
 • a háború és a szankciók hatása.

Az elemzőket arra kértük, hogy a harmadik negyedévre ráfordulva újra mondjanak diagnózist a magyar gazdaság várható teljesítményéről, azonban nemcsak a GDP, hanem az infláció, a kamatkörnyezet és az államadósság szempontjából is.

Visszaesést jósolnak az elemzők

Míg az elemzői várakozások a második negyedévre negyedéves alapon kisebb-nagyobb bővülést jeleztek előre, addig a gazdasági teljesítmény 0,3 százalékkal csökkent. Most azonban a korábbi véleményüknek pont az ellenkezőjét várják a közgazdászok, azaz kivétel nélkül arra számítanak, hogy 

Idén a magyar gazdaság teljesítménye kismértékben visszaeshet.

A Makronóm Intézet jelezte, hogy idei növekedési várakozásait jelentősen rontotta, és 0,2 százalékos visszaesést vár az év egészére. Az Amundi Alapkezelő és az Erste Bank ennél negatívabban látja a gazdaság kilátásait, 0,6 százalékos csökkenéssel számolnak. Az Equilor Befektetési Zrt. egy múlt heti sajtóeseményen mutatta be előrejelzéseit, ahol 0,7 százalékos visszaeséssel számoltak.

Az idei GDP az Index által megkérdezett szakértők szerint a következőképpen alakulhat:

 • Makronóm Intézet: −0,2 százalék
 • Amundi Alapkezelő: −0,6 százalék
 • Erste Bank: −0,6 százalék
 • Equilor Befektetési Zrt.: −0,7 százalék

Ugyan az év egészére GDP-csökkenést várnak az elemzők, a szakértők szerint az első féléves kiábrándító adatok után a harmadik negyedévtől már megindulhat a növekedés negyedéves alapon.

Idén a magyar gazdaság teljesítményéhez pozitívan járul hozzá a nettó export. A kivitel bővülésében nagy szerepe van a külső kereslet növekedésének, a korábbi beruházások termőre fordulásának, valamint a nemzetközi turizmus újjáéledésének

– jelezte az Indexnek Regős Gábor. A Makronóm Intézet vezető elemzője szerint az import volumenét ellenben visszafogja a magas bázis és a mérséklődő reálbérek nyomán visszaeső fogyasztás, továbbá a magas kamatkörnyezet, az önkormányzati és állami forráshiány, illetve az uniós források visszatartása miatt lassuló beruházási aktivitás.

jövőre repülőrajtot veszünk

Az Indexnek nyilatkozó szakértők a jövő évre már pozitívabb képet festettek, így véleményük szerint

A gazdasági növekedés 2024-ben visszatérhet.

A Makronóm Intézet szerint a gazdasági teljesítmény ismét dinamikusan, 3,8 százalékkal növekedhet, ebben már a nettó export mellett a fogyasztásnak és a beruházásnak is szerepe lesz.

A jövő évi GDP-növekedésben nagy szerepe lesz a háztartások vásárlóerejében várható javulásának, a monetáris kondíciók további enyhülésének és a második fél év során feltehetőleg már beérkező EU-s forrásoknak

– jelezték lapunknak az Amundi elemzői, hozzátéve, hogy a 2024-es GDP növekedést azonban enyhén lefelé módosították: 2,5 százalékról 2,1 százalékra, „a gyenge növekedési momentum és a növekedési katalizátorok hiánya miatt”. Az Erste elemzői ennél pozitívabb képet festettek a gazdaság jövő évi teljesítményéről, 3–3,5 százalék közé tették a várható gazdasági növekedést.

A 2024-es GDP-kilátások:

 • Makronóm Intézet: +3,8 százalék
 • Erste Bank: +3,2 százalék
 • Equilor Befektetési Zrt.: +2,5 százalék
 • Amundi Alapkezelő: +2,1 százalék

Még az idén egy számjegyű lehet az infláció

Az infláció a 2023. januári, 25,7 százalékos csúcsáról fokozatosan mérséklődik – értéke augusztusban 16,4 százalékot tett ki.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/09/19/gpd-inflacio-alapkamat-jegybank-recesszio-mnb-gfm-nagy-marton/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Szijjártó Péter: 54 milliárd forintos beruházással és 300 munkahellyel érkezik Magyarországra a LEGO-csoport

Szijjártó Péter: 54 milliárd forintos beruházással és 300 munkahellyel érkezik Magyarországra a LEGO-csoport

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a dán tulajdonosi hátterű LEGO Manufacturing Kft. új beruházásának …