2021. augusztus 2., hétfőMa Boglárka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.08.02. Boglárka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Olcsóbb bankszámlákat akar a jegybank

Hirdetés

Olcsóbb bankszámlákat akar a jegybank

Nem elfogadható az elektronikus fizetési rendszerrel összefüggő banki árazási szerkezet, ezért azt várjuk el a bankoktól, hogy minél előbb vezessenek be olyan csomagalapú árazású számlacsomagokat, amelyek az ügyfelek költségeit csökkentve jelentős számú, vagy korlátlan mennyiségű ingyenes tranzakciót tesz lehetővé – jelentette ki Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezetője a 2020-as évről szóló Fizetési jelentés ismertetésekor. Hangsúlyozta, hogy 

az MNB komoly változásokat vár el a bankoktól, mivel nem tartja elfogadhatónak, hogy az átutalási tranzakciók után közvetlen tranzakciós díjakat számítsanak fel.

Hirdetés

Példaként említette, hogy az ügyfelek 40 százaléka 1500 forintnál is többet fizet a bankszámláért havonta. 

Ezzel lényegében egy évnyi türelmi időt követően újra felmelegítette a jegybank azt a vitát, amely a körül bontakozott ki, hogy milyen feltételek mellett lennének hajlandóak ezt a jövedelmezőséget valójában csökkentő lépést megtenni a hazai pénzintézetek. Amelyek egyébként az elmúlt évek kötelező digitalizációs fejlesztéseibe nem keveset invesztáltak, fizették a bankadót és a tranzakciós illetékfizetés költségeit is, továbbá a hitelmoratórium miatt jókora tőketartalék felhalmozására kényszerültek a válság alatt.

Persze a csődtől azért nem kellett félteni a bankokat, de az tény, hogy 

már az azonnali fizetési rendszer tavalyi sikeres bevezetését követően is ahhoz kötötték az olcsóbb, fix havidíj ellenében akár korlátlan számú utalást lehetővé tevő számlacsomagok bevezetését, hogy cserébe engedjen el a kormány a bankrendszert terhelő adókból,

de főleg a tranzakciós illeték fájt a pénzintézeteknek. A pandémia nyomán kibontakozó gazdasági válság és a válságkezelés aztán egy időre nyugvópontra jutatta a vitát, nem ez volt a fókuszban.

Miután azonban 2020-ban – legalábbis a friss MNB jelentés szerint – részben a pandémia, részben a valamennyi pénzintézetre kötelezően kiterjesztett, és a járvány hazai kitöréséhez képest szerencsés időpontban bevezetett azonnali fizetési rendszer hatására jelentősen nőtt az elektronikusan bonyolított tranzakciók száma, meghaladva a 1,5 milliárd darabot, a jegybank úgy véli, érdemes visszatérni ehhez a kérdéshez. Az persze kérdéses, hogy mivel a tranzakciós illetékből jövőre is masszív bevétellel számol a költségvetés, és aligha valószínű, hogy lemondana erről a kormány a választások előtt, mennyire tesznek eleget a jegybanki elvárásnak a bankok. Ahogyan az is, milyen egyéb eszköz bevetésével venné rá mégis erre a pénzintézeteket a jegybank.

A jelentés szerint egyébként a magyar lakosság megszerette tavaly az elektronikus […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/07/14/olcsobb-bankszamlakat-akar-a-jegybank/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mától már csak Budapesten van állami egyetem

Mától már csak Budapesten van állami egyetem

A már korábban modellt váltott tíz egyetemhez augusztus 1-ével csatlakozik a Budapesti Gazdasági Egyetem, a …