2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Olcsóbb a kávé a tőzsdén, de nem biztos, hogy az áresés a fogyasztókig is eljut

Hirdetés

Olcsóbb a kávé a tőzsdén, de nem biztos, hogy az áresés a fogyasztókig is eljut

A kávé az év elején az egyik legforróbb árucikk volt, de mostanra „kihűlt”, és az elmúlt hónapban több mint 20 százalékkal csökkent az ára – írja a Wall Street Journal. Az amerikai gazdasági lap szerint ennek az az oka, hogy javultak a kávétermesztési feltételek Brazíliában. A tavalyi aszályos és fagyos kávészezon után az előrejelzések szerint idén csapadékos időjárásra és jó termésre, vagyis nagyobb kínálatra lehet számítani.

Idén februárban a kávérészvények még 11 éves csúcson jártak, de az elmúlt hetekben folyamatosan esik az áruk: az arabikáé az elmúlt hónapban 22 százalékot, az olcsóbb robustáé ugyanebben az időszakban 15 százalékot.

A kávé iránti kereslet a koronavírus-járvány idején, amikor az emberek otthon maradtak, megugrott, emiatt nőtt a kávé ára is, így a mostani áresés egy része a normális szintre való visszatérést tükrözi. Ez a részvénypiaci áresés ugyanakkor nem biztos, hogy megjelenik a kávéfogyasztóknál is, már csak azért sem, mert a kávét (sok más termékhez hasonlóan) általában dollárban árazzák, így az erős dollár drágítja ezt a terméket a vásárlók számára világszerte.

Hirdetés

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20221115_Esnek_a_kavereszvenyek_az_esos_ido_miatt#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Még nincs vége a drágulásnak az Európai Központi Bank szerint

Még nincs vége a drágulásnak az Európai Központi Bank szerint

Az Európai Központi Bank (EKB) tovább emeli a kamatokat annak ellenére is, hogy lassul az …