2021. szeptember 26., vasárnapMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Októberben jön a következő inflációs csúcs

Hirdetés

Októberben jön a következő inflációs csúcs

A jegybank Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülése után Virág Barnabás, az MNB alelnöke egy háttérbeszélgetésen bemutatta és értékelte a testület döntését és annak részleteit. A 30 bázispontos alapkamat-emelésre azért volt szükség, mert az MNB továbbra is a monetáris feltételek szigorításával próbálja elérni a háromszázalékos inflációs célt, a kamatfolyosó esetében is ezért emeltek 30 bázisponttal. Virág Barnabás megismételte, amit korábban már elmondott: az egyhetes betéti eszköz kamatát továbbra is a heti trendek alapján fogják növelni – párhuzamosan az alapkamat emelésével.

A jegybank a monetáris szigorítással összhangban „elnyújtottan, fokozatosan és óvatosan” elkezdi kivezetni az állampapír-vásárlást.

Hirdetés

A hetente megvásárolt hatvanmilliárdos kötvénymennyiséget első körben ötvenmilliárdra mérsékli az MNB, a következő időszakban megkísérlik tartani ezt a mennyiséget, de rugalmasan; ha a piaci folyamatok igénylik, emelik a keretösszeget. Arról, hogy a kötvényvásárlási programot mikor vezetik ki véglegesen, a következő kamatdöntések tükrében lehet majd beszélni.

A Monetáris Tanács másik keddi döntéséről is beszélt röviden az alelnök: a jegybank úgy határozott, hogy a növekedési kötvényprogram (NKP) keretösszegét négyszázmilliárd forinttal, 1550 milliárd forintra megemelik. Az MNB 2019 óta nem pénzügyi vállalatok jó minőségű kötvényeit kezdte el felvásárolni, hogy növelje a vállalati papírpiac likviditását.

Átmenetileg csökken az inflációs nyomás

Virág Barnabás újfent hangoztatta, hogy a kamatemelési ciklust addig kell folytatni, amíg az inflációs célt nem sikerül elérni. A szeptemberi inflációs jelentés értelmében lehet majd értékelni az eddigi kamatemelések eredményét. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/08/24/virag-barnabas-inflacio-kamatemeles/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Magyar óvodai fejlesztőprogram is a legjobbak között végzett a startupversenyen

Csaknem száz startup mérte össze tudását az iPonNovation versenyén, amelyet idén rendeztek meg először. A …