2022. május 19., csütörtökMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
2022.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ők lehetnek a háború nyertesei

Hirdetés

Ők lehetnek a háború nyertesei

A vezető műtrágyagyártók várhatóan profitálnak majd abból, hogy a világ második és harmadik számú káliumtermelőit  Oroszországot és Fehéroroszországot – szankciók sújtják, és így a kulcsfontosságú műtrágyatápanyagok árát a 2008-as élelmiszerválság óta nem látott szintre emelte.

A szűkös kínálat miatt a kálium ára már tavaly is szárnyalt. Válaszul arra, hogy Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök politikai ellenfelei ellen keményen fellépett, már múlt évben is nemzetközi szankciókkal sújtották az állam tulajdonában lévő Belaruskali termelővállalatot.

Vlagyimir Putyin ukrajnai támadása után azonban újra csúcsra emelkedtek az árak.

Hirdetés

– mivel Oroszország a kálium és más növényi tápanyagok, például nitrogén, foszfát, karbamid és ammónia egyik legfontosabb szállítója. A világ legnagyobb műtrágyagyártója, a Nutrien márciusban közölte, hogy a kelet-európai kínálati bizonytalanság miatt 1 millió tonnával, azaz közel 15 millió tonnára növeli éves káliumtermelését.

A Nutrien minden bizonnyal növelni fogja az eredményét is. Megdöbbennék, ha nem így lenne

– <a href="https://www.reuters.com/business/fertilizer-sector-set-biggest-profits-years-russia-ukraine-conflict-2022-05-02/" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/05/03/haboru-orosz-ukran-konfliktus-mutragya-gyoztesek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy amerikai recesszió magával ránthatja egész Európát

Egy amerikai recesszió magával ránthatja egész Európát

A világszerte tapasztalható infláció, az emelkedő olajárak és a globális instabilitás miatt egyre több közgazdász …