2023. február 2., csütörtökMa Ignác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.02. Ignác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nyugaton még a kukázás is jobb, mint itthon?

Hirdetés

Nyugaton még a kukázás is jobb, mint itthon?

Nincs könnyű dolga a budapesti kukabúvároknak – ez derül ki az rtl.hu riportjából, amely két bölcsészszakos egyetemista éjjeli, élelmiszerbeszerző kísérletét mutatja be.

Az extrém vegánoktól indult, külföldön „dumpster diving”-ként ismert mozgalom lényege, hogy az ember a szemétből szerzi meg a kidobásra ítélt, de amúgy még elfogadható minőségű élelmiszereket, zöldségeket, konzerveket. A fejlett országokban emberek tízezrei döntenek úgy etikai vagy szükségleti megfontolások mentén, hogy a kukákban turkálva jutnak hozzá a betevő falathoz vagy használható tárgyakhoz, akadnak olyanok, akik saját bevallásuk szerint a szükségleteik 80-90 százalékát folyamatosan így elégítik ki.

Megélhetési kukázás Budapesten

A Guide the Diver projekt kukázó emberek számára keres hasznos tárgyi megoldásokat. A kukabúvár életmód kapcsolódik az újrahasznosításhoz, a jogilag éppen szürke zónában működő ételosztáshoz, a rászorulóknak segítő gerillamozgalmakhoz, a pénzt elutasító freeganok életformájához. Hogyan segít egy kukára szerelhető, üveggyűjtő gyűrű? Hogy hívják az egyébként kidobott alkoholba hígítót keverő polgárokat?

Hirdetés

Csakhogy amíg nyugaton a bevásárlóláncok kidobott termékei is könnyen hozzáférhetők, addig hazánkban „nagyon védik a szemetet a szupermarketláncok. Nem rakják ki a kukákat, külön szállítják el, lakat alatt tartják őket” – mondja Dávid, aki azért kezdett bele a kukabúvárkodásba, mert a fizetős képzése mellett nehezen jön ki anyagilag.

A magyar hulladéktörvény értelmében a szemét tulajdonjogáról nem lehet lemondani, így hazánkban elvileg büntethető a kukabúvárkodás. Ugyanakkor a Fővárosi Közterület-fenntartó szerint hivatalosan a lomtalanításkor is tilos elvinni bármit, mégsem azt mutatja a tapasztalat, hogy lecsapnának a lomizókra.

A riportban bemutatott éjszakai beszerzés egyébként nem zárult átütő sikerrel, az egyetemisták mindössze egy fél ázsiai Monstert, egy 11 eurós, a Római Birodalomról szóló könyvet és egy sapkát tudtak begyűjteni.

Igen okos kakaduk egymást tanítják kukákból ételt vadászni Ausztráliában – videó

A kukabúvárkodást fortélyait elleső néhány sárgabóbitás kakadu már a társait is megtanította az élelemszerzésre.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20230120_Nyugaton_meg_a_kukazas_is_jobb_mint_itthon#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Virtuális fizetési kártyát fejlesztettek ki

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a most zárult SafetyCard – marketing felülettel kiegészített bankkártya nélküli …