2023. február 2., csütörtökMa Karolina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.02.02. Karolina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nyílt sebként tátong az államháztartási hiány az ország mellkasán

Hirdetés

Nyílt sebként tátong az államháztartási hiány az ország mellkasán

Az orosz–ukrán háborút és az arra válaszul adott brüsszeli szankciós politikát okolja a Pénzügyminisztérium a masszívra dagadt költségvetési hiányért. Az államháztartás központi alrendszerének decemberi pénzforgalmi hiánya 1287,0 milliárd forintot tett ki, így az éves hiány 4753,4 milliárd forint volt 2022-ben – ismertették az államháztartás központi alrendszerének 2022. évi előzetes főbb pénzügyi folyamatairól szóló tájékoztatóban.

A központi alrendszeren belül a központi költségvetés 4611,5 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 263,9 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 405,8 milliárd forintos hiányt mutattak.

Korábban Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke úgy fogalmazott az Indexnek adott interjúban, hogy apokaliptikus hullámokon hánykolódik Magyarország, azaz hazánk sikere nagyban függ a rajtunk kívül álló eseményektől.

Sikerként könyvelték el, hogy a foglalkoztatottak száma 4,7 millió fölé emelkedett, a munkanélküliségi ráta pedig 4 százalék alatt maradt.

Hirdetés

A rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyar emberek továbbra is a legalacsonyabb energiaárakat fizetik egész Európában. Az ország biztonságát és energiaellátását megalapozó intézkedések következtében a költségvetés 4753,4 milliárd forintos hiánnyal zárt 2022 végén

– világítanak rá a tájékoztatóban.

Költséges a rezsi és a nyugdíjak védelme

A kormány kiemelt vállalása volt a tavalyi évben a nyugdíjak értékének megőrzése: többek között kifizette a teljes 13. havi nyugdíjat, valamint kiegészítő nyugdíjemelésekről és a nyugdíjprémium kifizetéséről is gondoskodott. Így 2022-ben nyugellátásokra 4791,5 milliárd forintot fordítottak.

Meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is: ezek mértéke 2203,2 milliárd forintban teljesült 2022-ben.

Farkas András

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/01/23/magyarorszag-hiany-koltsegvetes-allamhaztartas-penzugyminiszterium-recesszio-valsag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A rendszerváltás óta nem láttunk ilyet a magyar gazdaságban

A rendszerváltás óta nem láttunk ilyet a magyar gazdaságban

Az elmúlt hetekben több olyan elemzés is napvilágot látott, többek közt a Portfolio hasábjain, amelyben …