2023. szeptember 22., péntekMa Móric napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
2023.09.22. Móric Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nyaralást tervez? Erről mindenképpen tudnia kell

Nyaralást tervez? Erről mindenképpen tudnia kell

Az elmúlt évben történelmi rekordszintre emelkedett a magyar turisták külföldön elköltött forintjainak összege. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint

honfitársaink tavaly több mint 1074 milliárd forintot hagytak külföldön utazásokhoz kapcsolódó kiadásként,

ami közel 11 százalékkal magasabb összeg, mint az eddigi csúcsnak tekintett, még a koronavírus-járványt megelőző, 2019-es év adata, 2021-hez képest pedig duplázódást mért a KSH. Az, hogy mélyebbre kellett nyúlnunk a pénztárcánkba, döntően a gyenge forintárfolyamnak tudható be, ezt ékesen bizonyítja, hogy a külföldi utazások száma 27, az ott töltött vendégéjszakák száma 30 százalékkal múlta alul az eddigi rekordév, a 2019-es esztendő adatait.

Csúcsközelben az utasbiztosítások

Tavaly csaknem csúcsot döntöttek az utasbiztosítások is. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint tavaly 15,21 milliárd forint díjbevétele származott a biztosítóknak utasbiztosításokból, ami 90 százalékos bővülés a 2021-es évhez képest, és mindössze 2 százalékkal marad el az utolsó válságmentes év, a 2019-es adataitól.

image001.png

Ugyanakkor az adatokból jól látható, hogy az elmúlt évet nagyon jól zárták az utasbiztosítók: miközben más biztosítások esetében messze nem hozott szép számokat az év utolsó három hónapja, a tavalyi negyedik negyedévben az utasbiztosítási díjbevétel 2,8 milliárd forint volt, ami éves szinten 72 százalékos bővülés, de 10 százalékkal meghaladta a „bezzegidőszak”, 2019 utolsó három hónapjának adatát is. A biztosítási díjbevétel bővülését számos tényező alakította. Az Aegon Biztosító szakemberei szerint a növekedés egyik fő hajtóereje az volt, hogy az összességében kevesebb utazó nagyobb arányban köt utasbiztosítást, mint a Covid előtt időkben. Ez tehát visszajelzi, hogy tanultunk a járványból.

Síelés helyett egzotikus utak

Ugyanakkor – miként arra Bácskai Rita, az Allianz Hungária utasbiztosítási vezető termékmenedzsere is felhívta a figyelmet – az elmúlt évekhez viszonyítva többen utaztak egzotikus helyekre is, alapvetően köszönhetően annak, hogy a Covid miatti korlátozásokat megszüntették.

Az utazási szokások megváltoztak, egyre többen választanak egzotikus utazást a téli, tavaszi időszakban, az utasbiztosítások értékesítése egyértelműen ettől növekedett

– jelezték a Groupama Biztosítói szakértői is. Tavaly az egzotikus utak térnyerésével meg tudtuk közelíteni a pandémia előtti díjakat – kiváltképp az első negyedévben –, de darabszámban messze elmaradt az értékesített szerződésszám a korábbi évekétől – tájékoztatták az Indexet az Európai Utazási Biztosítónál (EUB). A Generali-csoport utasbiztosításokra szakosodott biztosítójánál ugyanakkor hozzátették, hogy az egzotikus utazásoknak nemcsak a biztosítási díjuk magasabb, hanem a kárösszegek is kiemelkedők, hiszen a távoli desztinációkban általában csak drága magánorvosi ellátás érhető el.

A nagy távolság miatt jellemzően hosszabb idő, amíg utazóképes vagy szállítható lesz a beteg, tehát a kórházi költségek arányaiban jóval drágábbak, mint Európában, és persze a hazaszállítás is jelentős összegbe kerül, hiszen eleve csak légi szállítás jöhet szóba. Az is előfordul, hogy az adott helyszínen (pl. szigetek) nem tudják ellátni a beteget, ami miatt mentőhelikopterrel vagy mentőrepülővel kell átvinni egy kompetens ellátóhoz, vagy akár mentőrepülővel kell egy magyarországi kórházba szállítani műtétre a beteget. Ennek következtében az EUB értékelése szerint hiába volt látható növekedés az egzotikus utak díjában tavaly, a Covid és a desztinációk sajátosságából adódó markánsan magasabb kárhányad kvázi veszteségessé tette az év eleji időszakot.

GettyImages-1129318394

Fotó: Maciej Luczniewski / NurPhoto / Getty Images […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/05/30/utasbiztositas-mnb-utazas-kulfold-nyaralas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Majdnem agyonverték őket Alsózsolcán, most válaszokat akarnak adni

Majdnem agyonverték őket Alsózsolcán, most válaszokat akarnak adni

„Mi, az Andrada tulajdonosai és vezetése, teljes mértékben értjük és komolyan vesszük az akkumulátor-újrahasznosítási technológiák keltette …