2023. január 30., hétfőMa Martina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.01.30. Martina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nukleáris reneszánsz 2022-ben: energiabiztonság vagy fenyegetés?

Hirdetés

Nukleáris reneszánsz 2022-ben: energiabiztonság vagy fenyegetés?

Az energiabiztonság fenntartása alapvető szükséglet és elengedhetetlen nemcsak a lakossági igények, de a gazdasági szereplők folyamatos működéséhez is. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) 2022 decemberi adatai alapján 

a világon 422 atomreaktor üzemel, amelyek a világ elektromos áramtermelésének körülbelül egytizedét adják összesen 2653 TWh-val. 

Hirdetés

A legelső atomreaktort az ötvenes években hozták működésbe. Jelenleg 57 darab van építés alatt, ebből 13 a közép-kelet-európai régión belül, beleértve Törökországot és Oroszországot. Oroszországnak erős érdekeltsége van az atomerőművek építésében is, 20 építkezésben vesz részt, amelyből 17 hét másik országban zajlik. A legtöbb reaktor ugyanakkor 30-40 évvel ezelőtt épült, és bár azóta folyamatos karbantartás mellett üzemel, életútjuk végéhez közelít. Hazánkban jó példa erre Paks 1, amelynek négy reaktorának működési idejét 20 évvel igyekeznek meghosszabbítani.

Szöveg-a-cikkhez-ruzsovicsd-index-inda-hu-Index-hu-Zrt-Mail.png

Fotó: IAEA

Az Európai Unió 13 tagállamában összesen 103 darab működő atomreaktor található. 2020-ban az EU áramtermelésének egynegyede származott nukleáris energiából, ugyanakkor ennek több mint felét Franciaország egyedül biztosította. Nem véletlen, hogy a franciák 2021-ben kilenc másik EU-s országgal – köztük Magyarországgal – együtt Brüsszelben azért küzdöttek, hogy az atomenergiát környezetbarát forrásként vegyék figyelembe. Világviszonylatban is ezen európai országok áramtermelésében teszi ki a legnagyobb részarányt a nukleáris energia.

Az atomenergiából származó áramtermelés a háború előtti egy-két évtizedben jelentős mértékben emelkedett, főleg a közép-kelet-európai országokban. A régió országai jelentős érdeklődést mutatnak a nukleáris energia iránt. 2022. november elején jelentették be, hogy Lengyelország megépíti első atomerőművét. A beruházás az előzetes számítások szerint elérheti a 20 milliárd dolláros értéket. A program keretében hat reaktort fognak építeni, amelyek együtt kilenc gigawatt kapacitást fognak biztosítani 2040-re az ország elektromosáram-termelésében. Az első reaktort várhatóan 2033-ban helyezik majd üzembe. Fontos megjegyezni, hogy Lengyelország energiamixében a szén, amely az egyik legszennyezőbb energiaforrás, 70 százalékot tesz ki jelenleg. Az atomenergia várhatóan a lengyel energia 30 százalékát fogja biztosítani. Másik oldalon a listavezető Franciaországban 2022 februárjában jelentették be, hogy további 14 reaktort építenek, hogy a fosszilis energiahordozóktól mentesülve az évszázad közepére elérjék a karbonsemlegességet.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/01/18/nuklearis-reneszansz-2022-ben-energiabiztonsag-vagy-fenyegetes-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az árstop miatt abból is hiány van, amire senki nem gondolna

Az árstop miatt abból is hiány van, amire senki nem gondolna

Tavaly július óta drasztikusan megugrott a fagyasztóládák és fagyasztószekrények iránti kereslet Magyarországon. A jelenségről az …