2023. február 2., csütörtökMa Ignác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.02. Ignác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Norvég figyelmeztetés: vége az energiabőségnek, nem nagyon fognak csökkenni a gáz- és villanyszámlák

Hirdetés

Norvég figyelmeztetés: vége az energiabőségnek, nem nagyon fognak csökkenni a gáz- és villanyszámlák

Nem térnek vissza az ukrajnai háborút megelőző idők energiaárai, mert a zöld átmenet rövid távon felértékeli a fosszilis fűtőanyagokat. A földgáz és az olaj kitermelése nem olcsó, és az új beruházásokat hátráltatja az, hogy extraprofitadó sújtja az energiatermelő cégeket. Nagy-Britanniában az extraprofitadó, amelyet az energiacégeknek kell fizetniük, kezdetben 25% volt, de január elsejétől már 35%-ra emelkedett. Ráadásul 2028-ig lesz érvényben.

A norvég Equinor az egyik legnagyobb európai energia-előállító vállalat, amelynek 36 országban vannak érdekeltségei. A norvég energiaóriást nem véletlenül sújtja extraprofitadó, hiszen a tavalyi első háromnegyed évben a nyeresége 24,3 milliárd dollár volt. A megelőző évben a profit „csak” 9,7 milliárd dollárt tett ki az év első kilenc hónapjában.

Minek köszönhető ez az óriási növekedés egyetlen év alatt? Az áremelkedés már azt követően megkezdődött, hogy a Covid-lezárások után megindult a gazdasági fellendülés. Az ukrajnai háború kitörése – 2022. február 24-e – az égbe röpítette az árakat. Ehhez hozzájárultak azok a szankciók is, melyeket sok állam alkalmaz Oroszországgal szemben. Az enyhe téli időjárás közben lényeges mértékben csökkentette az energiaárakat Európában.

Hirdetés

„Erősen kétséges, hogy visszatérhetnek a régi szép idők: újra a régi gáz- és villanyszámlákat kellene fizetni” – hangsúlyozta a norvég energiacég főnöke. Anders Opedal rámutatott arra, hogy „Európa egész energiaszolgáltató-hálózatát újra kell szervezni, miután az orosz gáz kikerül a rendszerből.”

Nemcsak arról van szó, hogy a hagyományos energiahordozók kitermelésébe kell hatalmas összegeket beletenni, hanem arról is, hogy a zöld átmenet óriási kiadásokkal jár. A norvég cég főnöke a jövőt illetően elsősorban a hidrogén szerepét hangsúlyozta. „Ezeket a nagyberuházásokat finanszírozni kell, ezért az energiaszámlák magasak maradnak, még ha nem is annyira, mint most.”

„Vége az energiabőség korának. Spórolnunk kell. A lehető legkisebb energiával kell megoldani mindent” – hangsúlyozta az Equinor energiacég vezetője, aki a BBC-nek nyilatkozott.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20230117_equinor_foldgaz_szankcio_arak#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Virtuális fizetési kártyát fejlesztettek ki

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a most zárult SafetyCard – marketing felülettel kiegészített bankkártya nélküli …