2020. október 22., csütörtökMa Előd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.22. Előd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nobel-díjat ért az aukcióelmélet

Nobel-díjat ért az aukcióelmélet

Mi is a köze a közgazdaságtannak az aukciókhoz? Mi alapján hozzák meg az aukciók résztvevői a saját döntéseiket? Hogyan tervezte meg a két közgazdász az amerikai rádiófrekvenciák értékesítését a kilencvenes évek derekán? Rövid összefoglalónkban a fentebbi kérdésekre keressük a választ.

Mikor aukciókról beszélünk, a legtöbb embernek a nagy értékű műtárgyak, vagy épp az amerikai filmekben sokat látott termőterületek árverezése juthat elsőként az eszébe. Az aukciók világa persze messze túlmutat ezen a két példán.

Mi a csuda az az aukcióelmélet?

Az aukciókon megállapított energiaárak ma már számos országban határozzák meg a lakossági energiaár alakulását, a közbeszerzéseken alkalmazott aukciók segítenek abban, hogy a legversenyképesebb vállalat ajánlatát fogadja el az adott állami hivatal, vagy épp azt is megemlíthetjük, hogy az állampapírokat az adósságkezelők évek óta aukciók formájában értékesítik.

Az aukcióelmélet az aukciók különféle típusaival, a résztvevők különféle aukciókon tanúsított viselkedésével, valamint az egyes aukciótípusok hatékonyságával foglalkozó terület, mely

a közgazdaságtan és a játékelmélet számos elemét vegyíti.

Az aukcióelmélet „megalkotása” William Vickrey nevéhez kötődik, aki az 1960-as évek elején megjelent tanulmányaiban az egyes aukciótípusok összehasonlító elemzését végezte el. A szerző azokat az eseteket vizsgálta, melyekben az aukcióra bocsátott tárgynak nincs meghatározható „közös értéke”, az aukciók résztvevői pusztán az alapján állítják össze aukciós stratégiájukat, hogy mekkora szubjektív értéket képvisel számukra az adott aukciós tárgy.

A legtöbb aukción persze nem csupán az adott aukciós tárgy saját, szubjektív értékelése, hanem valamilyen jól meghatározható, objektív, „közös érték” is meghatározza az aukción résztvevők stratégiáját. Ilyen lehet például egy adott gázmező esetén a föld alatti gázkészlet mérete, vagy épp egy ház esetében a jövőben várható eladási ár. A közös értéket magukba foglaló modellek kidolgozását Robert Wilsonnak köszönhetjük, aki magyarázatot adott rá, miért is érkeznek kisebb ajánlatok az adott aukciós tárgy valós értékénél.

A győztes átka

Az aukcióra bocsátott tárgyak esetében létezik a közös érték, mely elméletben minden résztvevő számára ugyanakkora. Ez a közös érték testesíti meg az adott aukció tárgyának valós értékét, melyet az adott aukciós tárgy jövőbeli felhasználása indokol. Például egy antik váza értékét meghatározza, hogy azt milyen áron leszek képes árusítani a jövőben. A problémát az jelenti, hogy az aukció résztvevői sokszor eltérő információkkal és várakozásokkal rendelkeznek az adott tárgy értékét illetően, így a korábban említett közös érték közel sem határozható meg olyan pontosan, ahogy azt a tökéletes informáltság esetén feltételezhetnénk.

A probléma tehát az, hogy az aukciók résztvevői eltérő információkkal rendelkeznek az aukció tárgyát illetően, és nem férnek hozzá a többi résztvevő által birtokolt információkhoz.

Egy ilyen helyzetben tehát rosszul is érezhetjük magunkat, amennyiben győztesként kerülünk ki egy aukcióról. Győzelmünk csupán annyit jelent, nálunk mindenki alacsonyabb értéket tulajdonított az aukció tárgyának, tehát

jó esély van rá, hogy a mi árazásunk, a mi várakozásaink hibásak voltak.

A fentebbi gondolat egyenes következménye, hogy az aukció résztvevőinek többsége az adott aukciós tárgy valós értékénél alacsonyabb ajánlatot ad. A jelenséget a győztes átkának nevezik. Wilson megállapította, hogy a bizonytalanság csökkentésével és az informáltság növelésével jelentős mértékben egységesíthetők az aukció résztvevőinek várakozásai, ami a benyújtott ajánlatok értékének növekedését eredményezi. A tanulság, hogy amennyiben aukción szeretnénk értékesíteni valamit, osszunk meg minél több információt az aukció résztvevőivel, hogy egységesíthessük a rendelkezésükre álló információkat, ezzel is elkerülve a győztes átkát, az aukcióra bocsátott tárgy alulértékelését.

A Stanford Egyetem által közreadott képen Robert Wilson (b) és Paul Milgrom amerikai közgazdászok a Stanford Egyetem tanárai a kaliforniai Stanfordban 2020. október 12-én miután megosztva elnyerték a közgazdasági Nobel-emlékdíjat.

A Stanford Egyetem által közreadott képen Robert Wilson (b) és Paul Milgrom amerikai közgazdászok a Stanford Egyetem tanárai a kaliforniai Stanfordban […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/10/13/kozgazdasagtudomanyi_nobel-dij_paul_milgrom_robert_wilson/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Újabb váratlan nehézség fenyegeti a Dunaferrt

Újabb váratlan nehézség fenyegeti a Dunaferrt

Akár már a héten leállhat a nyersvas és acéltermelés a Dunaferrben, ha a MÁV Záhonynál …