2023. február 8., szerdaMa Aranka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.02.08. Aranka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Népességcsökkenést regisztráltak Kínában

Hirdetés

Népességcsökkenést regisztráltak Kínában

Kína bejelentette, hogy az elmúlt évek során először csökkent a népesség száma az elöregedő társadalom és a csökkenő születésszámok miatt – írja az AP. A Nemzeti Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2022 végén 850 ezerrel kevesebb ember élt az országban, mint egy évvel azelőtt. Hozzá kell azonban tenni, hogy ebben a kimutatásban csak a szárazföldi Kína lakossága szerepel, Hongkong és Makaó lakosságát, valamint a külföldön élő állampolgárokat nem számolja.

Az ország populációja így összesen 1,411,75 milliárd fő lett, 9,56 millió születésre 10,41 millió halálozás esett – közölte a hivatal egy keddi tájékoztatón. Arról egyelőre nem közöltek adatot a kínai hatóságok, hogy az országban tomboló Covid-járvány halálos áldozatainak száma mennyiben befolyásolta ezt az eltolódást. A férfiak száma továbbra is meghaladja a nőkét, 722,06 millió a 689,69 millióhoz képest – közölte az iroda –, ami a szigorú egykézős politika eredménye, bár ez hivatalosan 2016-ban megszűnt.

Az egykézés felhagyása óta Kína igyekszik ösztönözni a családokat a második vagy akár a harmadik gyermek vállalására is, de kevés sikerrel. Ellenérvként gyakran hivatkoznak a kínai városokban való gyermeknevelés költségeire, ez pedig tükrözi a kelet-ázsiai országok többségének hozzáállását, ahol a születési arányszámok meredeken csökkentek már korábban is.

Hirdetés

Kína régóta a világ legnépesebb országa, de várhatóan hamarosan megelőzi India, ha már meg nem tette. Becslések szerint India népessége több mint 1,4 milliárd fő, és tovább növekszik.

Utoljára Kínában akkor észleltek népességcsökkenést, amikor a Mao Ce-tung által meghirdetett, Nagy ugrás nevet viselő gazdaságpolitika az erőszakos kollektivizálással és iparosítással katasztrofális éhínséget szabadított az országra, ami tízmilliók halálához vezetett.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20230117_egykezes_Kina_nepessegcsokkenes#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bajban az ingatlanpiac, nem állnak sorban a „vacakokért”

Bajban az ingatlanpiac, nem állnak sorban a „vacakokért”

Baj van az ingatlanpiacon „Észszerű gondolkodás ereszthet gyökeret az ingatlanpiacon 2023-ban” – az Index 2022-es …