2023. február 2., csütörtökMa Ignác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.02. Ignác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nemzetstratégiák épültek a Gazpromra, most borulhat minden

Hirdetés

Nemzetstratégiák épültek a Gazpromra, most borulhat minden

A deglobalizációs folyamatok és a kedvező árú orosz nyersanyagszállítások csökkenése miatt egész Európa úgy készül, hogy vége az olcsó energiák korának. Ám az energiahordozók árának meghatározása jelentősen függ attól, hogy milyen technológiát alkalmaznak az előállításnál és a szállításnál. Így kicsit árnyalni kell a képet, hogy valóban temetnünk kell-e az olcsó energiát. 

Energiahordozónkként eltér a válasz

Ha az energiahordozókat termékenként vizsgáljuk, akkor a kőolaj esetében elmondható, hogy a háború előtt Oroszország felől a Barátság vezetéken jövő, Ural típusú kőolaj piaci áron érkezett hozzánk. Ennek az árunak a szállítási költsége alacsonyabb volt, mint ha ezt például a Mol tengeri úton, Horvátországon keresztül hozta volna be, emellett az Uralt a magasabb kéntartalma és hosszabb átlagos szénhidrogénlánchossza miatt is diszkonttal kereskedték a Brent típusú nyersolajhoz képest. Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázpiaci elemzője szerint a háború előtt ez 1–3 dolláros diszkontot jelentett hordónként, ami a 40–80 dolláros olajárhoz képest nem jelentős.

A háború kitörése után teljesen átalakult a piac, jelenleg tényleg jóval kedvezőbb áron jutunk ehhez a nyersanyaghoz a Brent típusú kőolajhoz képest. Ugyanakkor ennek az ellátásnak a politikai ára, valamint kockázata teljesen más lett, mint korábban. Ha Európa szemszögéből nézzük, és a kőolajbeszerzés nem Oroszországból történik, annak nincs jelentős hatása a beszerzési árra – hiszen a kőolaj könnyen szállítható, emiatt globális termék.

A FÖLDGÁZ ESETÉBEN AZ ELMÚLT TÍZ ÉV OLCSÓ GÁZÁRAI AZ OROSZ BESZÁLLÍTÓNAK, A GAZPROMNAK VOLTak KÖSZÖNHETŐk EURÓPÁBAN.

Hirdetés

Részben politikai okok miatt a továbbiakban ebből nem lehet kiindulni, mert mesterségesen alacsonyan tartották az árakat. Magyarország számára lehetne más beszerzési forrás, de ehhez költséges beruházások kellenek, és a mostani kiszolgáltatottság mellett félő az Erste olaj- és gázpiaci elemzője szerint, hogy egy gyors diverzifikáció mellett az oroszok felmondanák a hosszú távú szerződést. Ár szempontjából a holland gáztőzsde a meghatározó, az orosz gáz kicsit olcsóbb, de nem lényegesen, hosszú távon pedig ezt nem lehet biztosan tudni. Továbbá mostantól az orosz gázt illetően mindig lesznek kételyek. Az LNG lassan – hasonlóan a kőolajhoz – globális termék lesz, mert könnyen szállítható, de általánosságban – főleg, ha a szükséges beruházásokat is figyelembe vesszük – drágább, mint a vezetékes gáz, bár jelentősen csökken az ára.

Jól látható, hogy a szállítási költségek nem azonosak az egyes energiahordozók esetében.

A kőszénnél is meghatározó elem a szállítási költség, de ez a nyersanyag Európában mindenhol gyakorlatilag leépülőben van. Így ennél sokkal érdekesebb a megújuló energia, ezen belül is az, hogy a lokáció és a szabályozás hogyan alakul. Ebből a szempontból mind Európa, mind Magyarország számára vannak kiváló lehetőségek, azonban a technológiai kérdések az érdekesek, amelyek eldöntik az árat: ha kitaláljuk, hogy olcsón és hatékonyan hogyan lehet megvalósítani az áramtárolást, akkor egyáltalán nem biztos, hogy vége van az olcsó energiáknak. Inkább az idő a kérdés, hogy mikorra tartunk itt.

Pletser Tamás szerint elmondható, hogy az orosz nyersanyagok elvesztése növeli a gáz- és olajszállítások költségét Magyarország és az unió azon országai számára, amelyek erre érdemben támaszkodtak, viszont ennek gyakorlatilag nincs hatása a megújuló és a nukleáris energia áraira. Japán és Dél-Korea példája mutatja, hogy alacsony nyersanyagbázison is lehet jelentős ipari […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/01/22/haboru-orosz-ukran-konfliktus-nyersanyag-globalizacio-energiahordozok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Virtuális fizetési kártyát fejlesztettek ki

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a most zárult SafetyCard – marketing felülettel kiegészített bankkártya nélküli …