2023. március 27., hétfőMa Hajnalka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.03.27. Hajnalka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nemsokára jön az emelt pedagógusbér, sokak alapbére a szakmunkásokét sem éri el

Hirdetés

Nemsokára jön az emelt pedagógusbér, sokak alapbére a szakmunkásokét sem éri el

A napokban utalják a pedagógusoknak az átlagosan 10 százalékkal megemelt fizetésüket, ami a harmadik ilyen mértékű béremelés 2020 óta. A Belügyminisztérium korábban azt közölte: ha Magyarország megkapja az uniós forrásokat, a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógusbér-emelés következhet.

A 10 százalékos béremelésnek megfelelő emelés mellett arról is döntés született, hogy a garantált bérminimum 296 400 forintra nő, ami egyébként egy 14 százalékos béremelést jelent. A garantált bérminimum emelése azt is jelenthetné, hogy a pedagógusok bére is nő, hiszen szükséges a szakképzettség a munkavállaláshoz, csakhogy a pedagógusbérek alapja a 2014-es minimálbér szintje.

Fizetések megoszlása

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás erről azt mondta a Népszavának, hogy egy pályakezdő tanár esetében a bérkiegészítés a 100 ezer forintot is meghaladja. Ez azt jelenti, hogy 100 ezer forinttal van lemaradva a fizetése a garantált bérminimumhoz képest.

A szakmai ágazati pótlékkal együtt egy pedagógus minimális bére idén januártól bruttó 391 ezer forintra emelkedett, ami nettóban körülbelül 260 ezer forintot jelent, néhány tízezer forinttal többet, mint a pótlékemelés előtt.

Hirdetés

Ugyanakkor a tanároknak jó ideig be kell érniük a minimum 260 ezer forintos fizetéssel: Pedagógus I. besorolással, egyetemi diplomával 18 évet kell ledolgozniuk ahhoz, hogy a bértábla alapján kicsivel magasabb fizetési kategóriába kerülhessenek, a legmagasabb fizetési kategóriát pedig 42 év után érhetik el. 

Ez pedig azt is jelenti, hogy egy 15 éve pályán lévő, Pedagógus I. besorolású tanár még mindig ugyanannyit keres, mint egy pályakezdő gyakornok.

Ha a gyakornokok a sikeres minősítő vizsga után Pedagógus I. besorolást kapnak, akkor sem lesz magasabb a fizetésük, csupán ugyanazért a fizetésért többet kell dolgozniuk, 20-ról akár 26 órára is felemelhetik a heti óraszámukat.

Garantált bérminimum és a pedagógusbérek alakulása

A Portfolio nemrég összeszedte, hogyan változott a pedagógusbérek és a garantált bérminimum aránya az elmúlt időszakban: ebből kiderült, hogy minden évben érdemben emelték a minimálbért és a garantált bérminimumot, így egyre inkább […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/02/05/pedagogus-sztrajkok-beremeles-belugyminiszterium-tanar-fizetes-garantalt-berminimum/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Végleg eltűnhetnek a mozik

Úgy tűnik, a szélesvászon újra bajban van. A Covid-járvány és streamingszolgáltatók pofonjától még nem tért …