2023. június 4., vasárnapMa Bulcsú napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.04. Bulcsú Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Németország energiaipari gigásza visszalép az Északi Áramlat újjáépítésétől

Hirdetés

Németország energiaipari gigásza visszalép az Északi Áramlat újjáépítésétől

A Balti-tengerben lefektetett Északi Áramlat 1 és Északi Áramlat 2 gázvezetéken tavaly szeptember végén történtek robbanások, Svédország és Dánia kizárólagos gazdasági övezetében. Az első csővezetékpár mindkét szálán és a másodiknak az egyikén észleltek sérüléseket, így összesen négy helyszínen ömlött a gáz a tengerbe.

Államilag támogatott csoport vett részt a támadásban

Hirdetés

– valószínűsítette a svéd ügyészség, miután robbanóanyag nyomára bukkantak a rongálás helyszínén. A megállapítást erősíti meg az ENSZ jelentése is, amely szerint több száz kilogramm robbanóanyag erejével volt egyenértékű a robbanás. Márpedig ekkora mennyiségű robbanóanyagot nem tud akárki beszerezni.

Korábban megírtuk, hogy a szabotázsnak még nincs konkrét gyanúsítottja, de már számos elmélet született arról, hogy ki robbanthatta fel a vezetéket. Németország megerősítette, hogy a helyi hatóságok elfogtak egy hajót januárban, amelyet a robbanóanyag szállítására használhattak. A német és az amerikai média értesülései szerint a hajót egy ukrán vagy ukránbarát csoport használhatta.

A robbantással azóta több országot is megvádoltak, például az ukránok szerint csak az oroszok állhattak mögötte, az oroszok viszont Ukrajnát és nyugati szövetségeseit tartják felelősnek. Közben egy amerikai Pulitzer-díjas újságíró, Seymour Hersch azt is felvetette, hogy az amerikaiak robbantották fel a gázvezetéket, de Lengyelország is a gyanúsítottak listájára került. A dán és német vizsgálatok még nem zárultak le.

Nem kérnek Oroszországból

Az Északi Áramlat 1 egyébként augusztus vége óta állt, és nem indították újra, mivel Oroszország és a Nyugat a szankciók árnyékában az egyik szivattyúturbina karbantartásáról vitatkozott.

A hasonló méretű Északi Áramlat 2 2021 szeptemberében készült el, amikor az Oroszországgal szembeni feszültségek tovább nőttek, és a projekt akadályokba ütközött, mivel a német szabályozó hatóságok megtagadták a tanúsítást. Berlin ezután felfüggesztette a projektet, mindössze napokkal azelőtt, hogy Moszkva 2022. február 24-én fegyveres […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/04/26/haboru-ukrajna-oroszorszag-eszaki-aramlat-ujjaepites/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ideje átgondolni a pályaválasztást: a mesterséges intelligencia arannyal kövezi ki a karrierutakat

Ideje átgondolni a pályaválasztást: a mesterséges intelligencia arannyal kövezi ki a karrierutakat

„Hiába tud ma már sok mindent a mesterséges intelligencia (MI), fel kell készíteni a munkavállalókat, …