2022. november 30., szerdaMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
2022.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nemcsak a nagyvállalatok, hanem a kkv-k számára is jó növekedési terep lehet a tőzsde

Hirdetés

Nemcsak a nagyvállalatok, hanem a kkv-k számára is jó növekedési terep lehet a tőzsde

Annak ellenére, hogy visszaesés jellemezte a világ tőkepiacait az ősszel, a BÉT Xtenden több középvállalat is piacra lépett. Általánosságban azonban még nem tolonganak azért a kkv-k, hogy tőzsdére lépjenek: ha külső finanszírozást vesznek igénybe, még mindig többnyire hitelhez nyúlnak.

Az utóbbi években – európai uniós források segítségével – lehetőség nyílt a középvállalatoknak is tőkeágon forráshoz jutni különböző kockázatitőke-alapokon keresztül, ennek ellenére még sokan vonakodnak attól, hogy a kockázatitőke-befektetéseknél jellemző, a cég mindennapi működésébe beleszóló tulajdonost vonjanak be. A Budapesti Értéktőzsde ezért indította a BÉT Xtend programját, amelynek segítségével a tőkebevonás során a vállalat a tulajdonosi irányítást csak az általa meghatározott mértékben adja át az új befektetőknek.

A tőzsdére lépés ugyanakkor továbbra is nagy ugrás egy kkv életében.

Hirdetés

Egy ilyen lépés komoly tervezést és felkészülést igényel, amit az Xtend esetében is érdemes már legalább 12–24 hónappal a bevezetés végrehajtása előtt megkezdeni.

Különösen a számviteli és beszámolási követelményekre való átállás jár sok munkával, de ebben az időszakban építi ki a cég azt a szervezeti struktúrát és új gondolkodásmódot is, amely megalapozza a későbbi sikereket. A tőzsdére lépés sikeres megvalósítása maximális elkötelezettséget kíván a társaságoktól, hiszen a folyamat során, illetve a bevezetéstől kezdve folyamatosan olyan működési, jogi és szabályozói elvárásoknak kell megfelelniük, amelyekkel korábban, a zártkörű működés során nem találkoztak.

Összességében azonban kiváló megoldás lehet a tőzsdére lépés amennyiben egy kis- és középvállalat méretben növekedni szeretne, hiszen

ha egy kkv bővülni akar, akkor ezt úgy tudja megtenni, ha egyre nagyobb tőkével rendelkezik. Mivel a tőkebevonás egyéb tipikus intézményei (pl. kockázati tőke) nem képesek lefedni a kkv-szektor teljes spektrumát, a hosszú távú forrás bevonására egyes kkv-k esetében a tőzsde lehet a legmegfelelőbb forma – inkább kiegészítve, mint helyettesítve a hitel- és/vagy zártkörben bevont forrásokat.

Emellett fontos előnye az is, hogy a tőzsdei jelenlét reputációs értékkel is bír, erősítve a kkv-kibocsátók ismertségét és brand értékét, ami megjelenhet az üzleti tevékenység javulásában és az eredménysorokon is. Emellett fontos motivációja a kibocsátó kkv-knak, hogy később a főpiacon is megjelenhet majd kibocsátóként és ennek érdekében alapozza meg a nyilvános működését a junior piacokon.

Számos egyéb előnnyel is jár a tőzsdei jelenlét: növeli a finanszírozási mozgásteret, elősegíti az üzleti bizalom, a márkaérték és a versenyképesség növekedését, a transzparens működés révén támogatja a folyamatok hatékonyabbá tételét, a munkavállalói részvényprogramok révén pedig lehetőséget biztosít a munkavállalók, vezetők motiválására is.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20221116_tozsde_toke_vallalkozas#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Minden egyes háztartásra veszélyt jelent az energiaválság

Minden egyes háztartásra veszélyt jelent az energiaválság

Az utca emberét kevésbé foglalkoztatja, és az ingatlanpiaci szereplők sem tudják feltétlenül, milyen feladatai vannak …