2020. május 26., keddMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2020.05.26. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nem vagyok fertőzött! Ne mondja meg, hogy hova álljak!

Hirdetés

Nem vagyok fertőzött! Ne mondja meg, hogy hova álljak!

A koronavírus-járvány olaszországi megjelenése után jelentősen megnőtt a kiskereskedelmi láncok forgalma, az első regisztrált betegek bejelentése után akkora volt a roham, hogy a médiában és közösségi médiában sok helyen megjelentek az üres polcokat ábrázoló felvételek.

Hirdetés

Az utóbbi napokban több áruházi dolgozóval beszéltünk, pénztárosokkal, árufeltöltőkkel és húspulti eladókkal. Tapasztalataik szerint a második nagy roham – ami szerintük felül is múlta az elsőt – március 11-én indult, amikor is Orbán Viktor kihirdette a veszélyhelyzetet.

Dolgoztunk, úgyhogy mi nem is tudtuk azonnal, hogy mit jelent be, de egyszer csak megjelentek tömegével az emberek, és sok tízezer forintot hagytak az üzletben

– meséli az egyik nagy áruházláncnál dolgozó pénztáros.

Özönlöttek be, mint az őrültek

A pénztáros emlékei szerint a bejelentés utáni napokban sokan hatalmas tételekben vásároltak. „Már reggel ott várakoztak a bolt előtt. Amikor felhúztuk a rácsot, özönlöttek be, mint az őrültek, és azonnal rohantak a polcokhoz. Egész tálcákkal vették a lisztet, rizst, zacskós leveseket, de volt olyan is, aki 60 kiló húst vitt,”

80-90 ezer forintos kosarakat blokkoltunk.

– mondta. Ezekben a napokban egyébként a minisztériumok mellett az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) is igyekezett felhívni az emberek figyelmét arra, hogy indokolatlan az élelmiszerkészletek felhalmozása. (Hogy pontosan miből mennyivel vettek többet az emberek, arról ebben a cikkünkben írtunk.)

Vásárlók várakoznak már a nyitás előtt egy élelmiszerüzletnél Nyíregyházán 2020. március 14-én

Vásárlók várakoznak már a nyitás előtt egy élelmiszerüzletnél Nyíregyházán 2020. március 14-én

Fotó: Balázs Attila / MTI

Vámos György, az OKSZ főtitkára hangsúlyozta, hogy Magyarországon még soha ekkora forgalom nem volt az élelmiszerboltokban, és a kereskedelmi dolgozók „pokoli munkát végeznek”. A szövetség arra kérte a vásárlókat, hogy türelemmel hálálják meg a boltosok erőfeszítéseit, lehetőség szerint egyedül menjenek vásárolni, és tartsanak ésszerű távolságot másoktól.

Nagy a feszültség

Azon túl, hogy sok helyen felragasztották a padlóra az erre szolgáló jeleket, a vásárlók közötti egy, de inkább kétméteres távolság betartatását az áruházak a dolgozóikra bízták, a pénztárosoknak kell megkérniük a sorban állókat, hogy figyeljenek erre – mondták a nekünk nyilatkozó kasszások.

De a járvány miatt valószínűleg amúgy is feszült idegállapotú vásárlók közül sokan nem fogadják túl szívélyesen a kéréseket.

Most viccel? Én nem vagyok fertőzött. Mit gondol rólam? Nehogy már maga mondja meg, hogy hova álljak!

– ilyen, és ehhez hasonló mondatokat vágnak ilyenkor a fejünkhöz – mesélik a kasszások, akiknek általános tapasztalat, hogy sok vásárló türelmetlen, és rajtuk, boltosokon vezeti le a máshol felgyülemlett feszültséget. Azt mondják, a járvány hazai megjelenése óta mintha még a szokásosnál is több ilyen eset lenne. „Tegnap direkt számoltuk, hogy mennyi olyan vásárló van, aki veszekedéssel távozik a kasszától, kb. 15 percenként volt ilyen” – meséli egyikük. Egyébként többen azt mondták, hogy az utóbbi napokban talán valamelyest mérséklődött a forgalom.

IMG 8538

Fotó: Olvasói fotó / Index

Szinte minden forrásunk beszélt arról is, hogy annak ellenére nagyon sok idős embert lát a boltokban, hogy köztudottan az ő esetükben nagyobb kockázattal jár a megfertőződés. 

Mintha nem vennék komolyan a helyzetet. Sokszor csak két zsemlét vesznek, tehát másnap is jönni fognak

– panaszkodott az egyik dolgozó. Ezzel kapcsolatban megírtuk, hogy nagyon összetett problémáról van szó, mert sok idős ember tényleg inkább vállalja a vírus veszélyét, csak hogy ne legyen egyedül. Az egyedülálló idős embernek sokszor a vásárlás az egyetlen szociális kontaktusa, így erről különösen nehéz lemondani. Ráadásul az egyedüllét depresszióhoz vezethet, növeli a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri problémák valószínűségét, és gyengíti az immunrendszert is.

A kijárási korlátozásokról szóló intézkedés alapján március 28-tól az élelmiszerboltokat, patikákat, piacokat és drogériákat 9 és 12 óra között csak az idős emberek látogathatják, mások pedig csak ezen az idősávon kívül. Egyébként aki segíteni szeretne az idős szomszédainak a bevásárlásban, a Miutcánknak van erre a célra egy praktikus plakátja.

A munkáltatók többnyire rugalmasak

Magyarországon egyébként már egyre több áruház a kórokozók terjedését gátló plexiüveget szereltet a pénztári dolgozók és a vásárlók közé. Azok közül a bolti dolgozók közül, akikkel mi beszéltünk, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/03/27/jarvany_kiskereskedelem_aruhazak_bolti_dolgozok_penztarosok_vedekezes_tulora_terheles/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Soha nem romlott ennyit egy év alatt az euróövezet eladósodottsága

Soha nem romlott ennyit egy év alatt az euróövezet eladósodottsága

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Az …