2021. november 30., keddMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 368,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 353,00 Ft
2021.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 368,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 353,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nem szeretik a fiatalokat a cégek, és ez néha kölcsönös

Hirdetés

Nem szeretik a fiatalokat a cégek, és ez néha kölcsönös

A 2008-as gazdasági válság a fiatal munkavállalókat érintette leginkább: mivel az üzletek bezárásával csökkent a munkahelyek száma, kevesebb esélyük lett az idősebb és tapasztaltabb versenytársakkal szemben. A pályakezdők nagy része a mai napig nem talált vissza a munkaerőpiacra. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) szerint ez annak is betudható, hogy a cégek az elmúlt években egyre gyakrabban vannak negatív véleménnyel a fiatalokról – mondván, csaponganak, nem elég kitartóak. Így aztán inkább nem is foglalkoztatják őket.

Tény, hogy a karrier elején átélt csalódások gyakran a munkakeresés rovására mennek, a fiatalkori magas munkanélküliség sok minden másnak is köszönhető – magyarázta Koltai Luca a HÉTFA kutatóintézet munkatársa az Interregio Fórum Egyesület és a HÉTFA Kutatóintézet napokban tartott közös konferenciáján.  

Meglepő, de bárkit érinthet

A munkanélküli fiatalok két csoportba oszthatók: jó, illetve hátrányos helyzetből érkezőkre. Ahol stabil a családi háttér, és az iskolázottsággal sincsenek gondok, ott más nehezíti az álláskeresést:

az ifjak sokszor túlképzettek, és nagyobb elvárásaik vannak, mint amit a piac kínálni tudna.

Hirdetés

De a továbbképzési programok hiánya miatt sokszor még még ők bizonytalanul indulnak neki az életnek, hiszen nem találják a szakmát, amit igazán élvezni tudnának.

A hátrányos közegből érkezőknél pedig gyakran az alapkészségek is hiányoznak, hiszen a vidéki régiókban még mindig akadnak íráskorlátozottak, hogy az elégtelen iskolázottságról ne is beszéljünk.

Bulcsú Mihály, a Bagázs Közhasznú Egyesület munkatársa elmondta: Bagi településen például a fiatalok 16 évesen sokszor a szüleik példáját követve hagyják ott az iskolát azért, hogy dolgozhassanak. Azonban később sokan rájönnek, hogy a munka világa számukra semmit sem tartogat. Az otthonról hozott kártékony minta tehát ugyanúgy visszatart, visszavet.

A munkanélküliség elvben minden fiatalt érinthet, viszont a fiatal lányok, nők jobban megszenvedik, mint mások.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/11/21/sok-a-munkanelkuli-fiatal/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Közeleg a karácsonyi roham, 60 ezer forintot ér egy oltás a magyar drogériában

Közeleg a karácsonyi roham, 60 ezer forintot ér egy oltás a magyar drogériában

Ösztönözni szeretnék az oltakozást, ezért több mint 100 millió forintot fizet a koronavírus elleni védőoltást …