2022. november 29., keddMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.29. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nem szállít üzemanyagot a jövő héttől a kis benzinkutak egy részének a Mol

Hirdetés

Nem szállít üzemanyagot a jövő héttől a kis benzinkutak egy részének a Mol

Nem szállít sem benzint, sem gázolajat jövő héttől a Mol azoknak a kis benzinkutaknak, amikkel idén tavasszal, a benzinárstop bevezetése után kötöttek szerződést – értesült az RTL Híradó. A Mol a döntést az ellátásbiztonság fenntartásával indokolta.

Közölték: a korlátozás átmeneti, de határozatlan időre szól.

Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint a Mol döntése azt jelenti, hogy Magyarországon beszakadt a biztonságos üzemanyagellátás. Egri arról beszélt, hogy a magyar kőolajtartalék 34 napra elég, az üzemanyagtartalék harminc napra, vagyis a törvényben előírt kilencven napnál rövidebb időre biztosított csupán az ellátás.

Hirdetés

A hvg.hu úgy tudja, a döntés a benzinkutak tíz százalékát érinti. Egri Gábor azt mondta: sorban állásokra, hosszú várakozási időkre kell számítani, szerinte pedig az egész helyzet a kormány által bevezetett benzinárstopnak „köszönhető”.

A Portfolio azt írja, a Moltól ők úgy értesültek, hogy az üzemanyagellátás felfüggesztését hetente fogja felülvizsgálni az olajvállalat.

A lap úgy tudja, hogy a Mol partnereinek küldött üzenetében azt írta, több hatás is közrejátszott a szállítás leállításában:

  • A hatósági ár hatásai: tavaly novemberben maximálta a kormány a benzinárat, ezzel együtt pedig a kereslet is jelentősen megugrott. A Mol jelenleg a piac 80 százalékát fedi le.
  • Stratégiai készletek visszapótlása: 2022 novemberétől a Mol nem csupán partnereit látja el, hanem gondoskodnia kell stratégiai gázolajkészletének visszapótlásáról is. A kormány még júliusban szabadította fel az üzemanyagtartalékok egy részét, most viszont fel kell tölteni a tárolókat.
  • A Barátság kőolajvezetéket ért incidens: sikerült ugyan javítani az orosz tüzérség találata után a sérült transzformátor-állomást, de a kőolajszállítás egyelőre csupán alacsony nyomáson indult újra.
  • Karbantartási munkálatok a Dunai Finomítóban: hétvégén ütemezett nagyleállás volt a finomítóban, azonban az újraindítás során további karbantartási feladatok merültek fel. Ezért a Mol gyártási kapacitáskieséssel számol.

A Mol kiküldött levelében azt írja, hogy a vállalatnak a régió energiaellátásában van kiemelt stratégiai szerepe, így felelősek azért, hogy biztosítani tudják az ország működéséhez szükséges üzemanyag-mennyiséget. A jelenlegi helyzetben értékelésük szerint az országos ellátási szempontokat kell előtérbe helyezniük, ezért van szükség az átmeneti korlátozásra.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20221117_mol_kis_benzinkutak_benzin_gazolaj#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Még nincs vége a drágulásnak az Európai Központi Bank szerint

Még nincs vége a drágulásnak az Európai Központi Bank szerint

Az Európai Központi Bank (EKB) tovább emeli a kamatokat annak ellenére is, hogy lassul az …