2020. szeptember 20., vasárnapMa Friderika napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.20. Friderika Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nem sokáig maradhat egyedül az Apple a 2000 milliárdos cégek klubjában

Nem sokáig maradhat egyedül az Apple a 2000 milliárdos cégek klubjában

Az Apple részvénye lendületesen emelkedett az elmúlt hónapokban, aminek köszönhetően a vállalat a a múlt héten elérte a 2000 milliárd dolláros piaci értéket. Az Apple mögött azonban szorosan ott áll két másik technológiai óriás, amelyek hamarosan szintén beléphetnek ebbe az elitklubba.

A napokban történelmi pillanatot ünnepelhetett az amerikai tőzsde, ugyanis először fordult elő olyan, hogy egy vállalat piaci értéke elérte a 2000 milliárd dollárt. Az Apple részvénye az elmúlt 12 hónapban 134 százalékot emelkedett, amivel az első amerikai vállalatként lépte át ezt az álomhatárt.

A vállalat mögött azonban szorosan zárkóznak fel azok a technológiai óriások, amelyek hamarosan szintén megüthetik a 2000 milliárdos szintet piaci értékükkel– írja a 24/7 Wall St.

Az Amazon ugyanis 1650, míg a Microsoft 1610 milliárdos piaci értékkel bír, azonban a jelenlegi tendenciák alapján minden esélyük megvan arra, hogy hamarosan elérjék a 2000 milliárdos szintet.

Az Amazon és a Microsoft is beléphet a 2000 milliárdos elit klubbaForrás: AFP/David Becker

Az Apple részvénypiaci raliját elsősorban a vártnál jobb iPhone-eladások fűtötték, de fontos volt, hogy a befektetők bíznak abban, hogy az új készülék eladásai további lendületet jelentenek az év végére, valamint az is, hogy egyre erősebbé válik a vállalat szolgáltatói üzletága is.

Ezzel párhuzamosan az Amazon bevételei élesen emelkedtek a legutóbbi negyedévben, ahogy a koronavírus-járvány miatt jelentősen megnőtt az online vásárlás iránti kereslet. A fizikai üzletek pedig értelemszerűen nem tudták ezzel fölvenni a versenyt, hiszen be kellett zárniuk a boltjaikat. Az elmúlt negyedévben az Amazon 89 milliárd dolláros bevételt ért el, szemben az egy évvel korábban mért 63,4 milliárddal.

IllusztrációForrás: NurPhoto/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

Ráadásul idén még az Amazon előtt áll az év tipikusan legerősebb időszaka. Az októberi Prime Day kedvezményei ugyanis újabb hatalmas lendületet adhatnak a társaságnak. Ehhez jön még, hogy a cég legerősebb negyedéve általában az év utolsó három hónapja, mivel a karácsonyi ünnepi szezon rendre megemeli az eladásokat.

Az Amazon emellett továbbra is megkerülhetetlen szereplő a felhőalapú informatika területén. Az Amazon Web Services 10,8 milliárd dolláros bevételt generált a legutóbbi negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 8 milliárddal. Mi több, a felhőüzletág nagyon magas, 31 százalékos működési haszonkulcsot tud felmutatni.

Az Apple részvényárfolyamának alakulása az elmúlt 12 hónapbanForrás: Investing.com

A másik oldalról a Microsoft szintén kiemelkedő szereplő a felhőalapú informatikában, ami erősen felnyomja a vállalat bevételét és a részvényárfolyamát is. A cégnél a legtöbb felhőalapú szolgáltatás az Azure márka alatt fut, melynek számai az elmúlt negyedévben majdnem minden elemzői várakozást felülmúltak.

A vállalat ráadásul a hardverek frontján is jól teljesít, és egyre nagyobb mértékben támaszkodhat az Xboxra is. Főleg, hogy az új konzol, az Xbox Series X az idei negyedik negyedévben jön ki. Az elmúlt 12 hónapban az Amazon részvénye 80, míg a Microsoft papírja 55 százalékkal emelkedett.

Ezzel a két óriás egyelőre még érezhetően le van maradva az Apple mögött, de a következő hetek és hónapok lendületes fölzárkózást hozhatnak.

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20200824-apple-amazon-microsoft-reszveny-piac-ertek.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A hentes jótanácsai piacozás előtt

A hentes jótanácsai piacozás előtt

Olcsó húsnak híg a leve? Hogyan induljunk el egy szombati nagybevásárlásra, ha nincs jól bejáratott …