2020. október 28., szerdaMa Simon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
2020.10.28. Simon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nem mindenki sír a gyenge forint miatt

Nem mindenki sír a gyenge forint miatt

Jelentősen erősödött a héten a forint árfolyama az euróval szemben: hétfőn még 366 felett is járt az árfolyam, csütörtök kora délután azonban ismét 360 alatt jegyezték a magyar fizetőeszközt a bankközi devizapiacon.

Szakértők szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatemelése (is) állhat az erősödés mögött: a jegybank múlt csütörtökön 15 bázisponttal, 0,75 százalékra emelte az egyhetes betét kamatát, most csütörtök délben azonban változatlanul hagyta azt, és már az a piaci várakozás is, hogy akár ismét emelhet a jegybank, a forint erősödése irányába hatott. (Az egyhetes betéti kamat nem összekeverendő a jegybanki alapkamattal, amely július óta 0,6 százalék.)

2010-ben még 280 körül mozgott a forint árfolyama, tíz évvel később, 2019 elején már 320 forintot is elkértek egyetlen euróért a bankközi devizapiacon. Azóta folyamatosan gyengült a magyar fizetőeszköz, idén tavasszal pedig 370-ig szaladt az árfolyam az euróval szemben. Az elmúlt bő egy évben annyit gyengült a forint, mint előtte szűk tíz év alatt összesen.

Miért gyengül a forint?

Három fő tényező mozgatja jelenleg a forint árfolyamát Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint:

  • a nemzetközi hatások,
  • a vírushelyzet
  • és a jegybank monetáris politikája.

A nemzetközi hatások szerepe nagyon jelentős, azon belül is elsősorban az euró–dollár árfolyamának alakulása: a dollárerősödéssel ugyanis nemcsak az euró gyengül, de magával húzza a feltörekvő devizákat, így a forintot is. Nyeste Orsolya szerint a napokban bekövetkezett forinterősödést az is segíthette, hogy az euró is erősödni tudott a dollárral szemben.

A koronavírus-járvány okozta válság is jelentős hatással van az árfolyamokra, hiszen az, hogy milyen hírek érkeznek például arról, hogyan áll a vírus terjedése, valamint közelebb kerültünk-e már a vakcinához, mind-mind jelentősen befolyásolja a növekedési kilátásokat a világgazdaságban, nem beszélve a fogyasztói és az üzleti bizalomról. Az elemző szerint ezektől sajnos mi sem függetleníthetjük magunkat.

A jegybank monetáris politikájáról szólva elmondta, a nagy kérdés az, folytatja-e az effektív kamatok emelését (az egyhetes betéti eszköz kamatának emelését) a jegybank. Ez ugyanis szerinte fontos tényező most a forint szempontjából – tehát, hogy mi várható rövid távon a kamatokat illetően.

Forintárfolyam szempontjából Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint is a legmeghatározóbb a globális folyamatok alakulása. Ez ugyanis nagyban befolyásolja a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát, vagyis azt, hogy menyire félnek a feltörekvő piaci devizáktól. „Ha a válság van, akkor gyengülnek a feltörekvő devizák, így a forint is. Ez látható a lengyel złoty és a cseh korona árfolyamán is” – mondta az elemző.

A forint árfolyama viszont nemcsak az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/10/02/forintgyengules_elemzok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Vitézy az Indexnek: Bízunk benne, hogy megállapodnak!

Vitézy az Indexnek: Bízunk benne, hogy megállapodnak!

A hármas metró beruházásához minden forrást, amit eddig a főváros kért, akár Tarlós István, akár …