2021. május 17., hétfőMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nem lesz elég ekkora nyugdíjemelés, a kormány már most korrigál

Hirdetés

Nem lesz elég ekkora nyugdíjemelés, a kormány már most korrigál

Varga Mihály március végén közölte, hogy május 23-ig el akarják fogadni a parlamentben a végleges költségvetést, a keddi módosító indítvány egyik legfontosabb eleme az volt, amit már korábban is ígért a pénzügyminiszter: a legutóbb számolt 6,5 százalékos költségvetési hiánycélt 7,5 százalékosra fogják emelni – a koronavírus harmadik hullámának gazdasági hatásai miatt. A módosító indítvány azonban nemcsak ezen a számon változtatott, hanem a bevételi és a kiadási tételek mellett a nyugdíjakat is érintette.

A szakszervezetek régóta bírálják a kormányt amiatt, hogy a hazai nyugdíjat pusztán inflációkövető módszerrel számítják, s ez alapján szerintük annak vásárlóértéke roppant gyenge.

Hirdetés

Ahogy az mfor.hu is írja cikkében, a kormány az elmúlt években nyár vége felé döntött arról, hogy milyen mértékű korrekcióra szorul a nyugdíj. Ez most változik, ami azt jelenti, hogy a pénzügyminisztériumban igen korán belátták, a koronavírus következményei miatt biztosan nem lesz tartható az előre belőtt 3 százalékos nyugdíjemelés. A módosító szövege így szól:

2021 januárjától 3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások. A jelenlegi prognózisok alapján ezt meghaladó, 3,6 százalékos infláció várható 2021 egészében. Az érintettek már év közben kiegészítő ellátásemelésben részesülnek. Amennyiben ezen értéket is meghaladná a tényleges infláció, úgy a különbözetet – a vonatkozó törvényi rendelkezéseknek megfelelően – a kormány november hónapban januárra visszamenőleg is kifizeti.

Vagyis a kormány változtat a korábbi gyakorlaton, nem vár nyolc hónapot, hogy újraszámolja az inflációt, s ez alapján novemberben emeljen a nyugdíjon, ezt már korábban meg fogják tenni, illetve ha tovább romlik az inflációs adat, akkor novemberben újabb korrigálás […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/04/22/nyugdij-inflacio-korrekcio-koltsegvetes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lassan szabad a lagzi, csak éppen több százezerrel többe kerülhet

Lassan szabad a lagzi, csak éppen több százezerrel többe kerülhet

Két hete, amikor bejelentették, hogy ötmillió beoltott után újra lehet lakodalmat tartani, jóval optimistább volt …