2021. október 21., csütörtökMa Orsolya napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2021.10.21. Orsolya Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nem lesz armageddon, de drágulnak a hitelek

Hirdetés

Nem lesz armageddon, de drágulnak a hitelek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa mai ülésén – a korábbi előzetes közlésekre és várakozásokra rácáfolva – csak 15 bázispontos kamatemelésről döntött, így a jegybanki alapkamat a május végi 0,6 százalékról 1,65 százalékra emelkedett. Virág Barnabás jegybanki alelnök szavai szerint az MNB a következő hónapokban – várhatóan decemberig – ezzel a kisebb kamatlépéssel folytatja a kamatemelési ciklust. Ennek következtében az alapkamat az év végére akár 2,1 százalékra juthat.

DSC7128

Fotó: Gorondy-Novák Edit / Index

A pénzpiaci kamatok egyelőre moderáltan követték le a jegybanki kamatok változását, a Budapesti Bankközi Kamatláb, a BUBOR a májusi 0,89 százalékról 1,66 százalékra emelkedett a 3 hónapos futamidőben (ehhez a BUBOR szinthez vannak kötve a forintosított devizahitel kamatok), a 12 hónapos Bubor ennél jelentősebben, 87 bázisponttal, a május 20-i 1,07 százalékról 1,94 százalékra emelkedve várta a mai kamatdöntést. A hosszabb futamidőre – például a fix kamatozású lakáshitelek esetében – irányadó jegybanki mutató, a BIRS 5 éves időtartamra 64 bázisponttal 2,92 százalékra emelkedett 4 hónap alatt, eközben a 10 éves fixálásnál 44 bázispont volt az emelkedés, a bankközin most évi 3,15 százalékon áll a mutató.

Hirdetés

Nem tudták (nem akarták) az ügyfelekre terhelni

A korábbi rossz tapasztalatok alapján azt gondolhatnánk, hogy a bankok nem restek és egyből érvényesítik kamataikban a jegybanki kamatok emelkedését. Ugyanakkor a banki kamatváltozások azt mutatják, hogy a pénzintézetek nem, vagy csak részben terhelik rá az ügyfelekre az MNB kamatdöntésének hatásait. Így – bár bizonyos helyeken biztosan láthat majd az olvasó szenzációhajhász szalagcímeket – egyelőre nincs itt az armageddon a hitelpiacon.

De mi lehet ennek az oka?

// ]]>

Az ügyfelek keresik a kölcsönt

Az első kézenfekvő ok, hogy – mint láttuk – a kamatemelés eltérő mértékben és időpontban épül be a pénzpiaci kamatokba is. Ez azonban olyan pont, amivel a banki árazási felelősök nem sokat tudnak tenni. Ezért az első érdemi okunk az erős kereslet lesz. Egyelőre csak a júniusi és a júliusi hitelezési adatok állnak rendelkezésünkre a nyárból, ám azt már most láthatjuk, hogy a két nyári hónapban az ügyfelek által felvett 270 milliárd forintnyi lakáshitel az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2021/09/21/kamatemeles-hitel-bankok-mnb-alapkamat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb elbocsátásokra kényszerül a makói gumigyár

Újabb elbocsátásokra kényszerül a makói gumigyár

A pandémia gazdasági hatásai és az autóipar strukturális átalakulása egyszerre sújtja a makói ContiTech Fluid …