2023. december 6., szerdaMa Miklós napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2023.12.06. Miklós Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nem kérnek a hidegből a magyar háziasszonyok, a melegre esküsznek

Hirdetés

Nem kérnek a hidegből a magyar háziasszonyok, a melegre esküsznek

A fogyasztók több mint fele (57 százalék) még a hétköznapi ruháit is 40 fokon mossa, a válaszadók egyötöde (21 százalék) pedig 50 Celsius-fokon vagy annál magasabb hőfokon mos – derül ki a Procter & Gamble (P&G) októberi lakossági felméréséből. A törölközők és ágyneműk esetében ez az arány még magasabb, előbbit a háziasszonyok 53 százaléka, utóbbit 46 százaléka mossa 50 °C-on vagy annál magasabb hőmérsékleten.

A 40 fok helyett 30 fokos vízben történő mosás ugyanakkor az Energy Saving Trust kutatása szerint jelentős (57 százalékos) energiamegtakarítást eredményez, emellett hozzájárul a mosott ruhák formájának és színének megőrzéséhez, hosszabb élettartamához is, és nem utolsósorban számottevően csökkenti a mosási folyamat ökológiai lábnyomát.

Hirdetés

Ennek ellenére a felmérés szerint a háziasszonyok mindössze 14,8 százaléka mos 30 fokon, és még a hétköznapi ruhák esetében is csak alig több mint egyötödük (22 százalék) használja a hidegprogramot. Ez nem csak hazai jelenség, és mivel a mosás szénlábnyomának közel 60 százaléka a felhasználói fázisból származik – főként a víz melegítéséből –, számos mosószermárka folytat széles körű fogyasztói edukációt világszerte annak érdekében, hogy ösztönözze a hidegebb mosási hőmérsékletre való váltást, ami jelentősen csökkenti a háztartások energiafogyasztását és ökológiai lábnyomát.

GettyImages-1216958565

Fotó: Cris Cantón / Getty Images Hungary

Az árérzékenység megelőzi a fenntarthatóságot

A jelenségről korábban az Index is beszámolt. Szerkesztőségünk belépést nyert a világ egyik legnagyobb multicégének svájci központjába, ahol bár a csúcstechnológiát és a digitalizációt is hadrendbe állították az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében, termékeikért az átlagosnál magasabb piaci árat kell fizetni, ami elriaszthatja a vevőket. A vállalat azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a magasabb ár hosszú távon megtérülhet.

A fogyasztók tehát egyszerűen gondolkodnak. Nem hajlandók minőségromlást elviselni, illetve többet fizetni egy termékért. Azt várják a gyártóktól, hogy ők viseljék a fenntarthatóság költségvonzatát. Európa-szerte ezt a hozzáállást tapasztalom. Ez ugyanúgy igaz Németországra, Olaszországra, mint ahogy Magyarország esetében is

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/10/29/mosas-mososzer-klimavedelem-fenntarthatosag-p-g-fogyasztok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Milliókra perli egy nő Paul McCartney lányát egy baleset miatt

A 31 éves Chloe Mickelborough azt állítja, hogy a Stella McCartney olaszországi bemutatótermében történt esése következtében …