2021. március 2., keddMa Lujza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.03.02. Lujza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nem kell izgulni, mégsem drágulnak a lakások

Hirdetés

Nem kell izgulni, mégsem drágulnak a lakások

Kérészéletű volt a parkolóhelyek építésére vonatkozó kormányrendelet, amely az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) egyik pontjában kimondja, „hogyha egy építési telken négy vagy több lakás vagy üdülő önálló rendeltetési egységet helyeznek el, önálló rendeltetési egységenként 1,5 személygépkocsi elhelyezését kell biztosítani”.

Vagyis új építésű lakások esetében négy lakás felett másfél parkolót kell biztosítani lakásonként a korábbi egy helyett. Ez a rendelet 2021 januárjától van érvényben.

Igaz, már nem sokáig, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) javaslatára ugyanis márciustól visszaáll a régi formula, tehát lakásonként továbbra is egy gépkocsitárolót kell kialakítani.

Rendkívül ritka, hogy jogalkotó ilyen rövid idő alatt visszatérjen az eredeti szabályhoz, rendelethez.

Hirdetés

Nemcsak drága, hanem hasznos területeket is elvesz

De mi ennek az oka? Miért nem életszerű a másfél parkoló kialakítása?

Százlakásos lakópark esetében ez azt jelentené, hogy százötven gépkocsi elhelyezésére elegendő garázst kellene kialakítani. Ez hasznos alapterületeket venne el más funkciók elől, ha például a pincében helyeznék el. Azon a területen lehetne raktár, konditerem vagy akár gépház is. Ráadásul emellett nagyon drágítaná a lakásépítést, és ezáltal a lakásárak is jelentősen megemelkednének

– mondta az Indexnek Koji László, az ÉVOSZ elnöke, aki arról is beszélt, mennyivel lehettek volna drágábbak a lakások, ha érvényben marad a rendelet.

A budapesti árakat nézve, egy 70 négyzetméteres lakást – 800 ezer forint/négyzetméter átlagárral számolva – 56 millió forintért lehet megvenni. És ha minden 70 négyzetméterhez hozzáteszünk még 25-30 négyzetmétert, az jelentősen megdobja az árat, még akkor is, ha a garázs fél áron van. Tehát 400 ezer forint/négyzetméterrel számolva 10-12 millió forintot ér egy egész garázs, vagyis a plusz fél parkoló 5-6 millióval növelné meg az lakásárat alaphangon, függetlenül attól, hogy a vásárló szeretne-e garázst, vagy sem.

A cél 35-40 ezer új lakás építése

Van még egy oka, miért jelentene nagy problémát, ha jelentősen megugranának a lakásárak. Bár még nincs pontos adat, a tavalyi 21-22 ezerrel szemben idén nagyjából 16 ezer […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/02/17/evosz_lakasarak_uj_epitesu_lakas_parkolo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lázár János az igazság és a gumigyár oldalán áll

Lázár János az igazság és a gumigyár oldalán áll

Az igazság a munkások oldalán van – írja Lázár János Facebook-bejegyzésében. Olyan nincs, hogy egy multi …