2022. augusztus 13., szombatMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nem csökken az ellátási nyomás, heteken belül gázolajhiány lehet

Hirdetés

Nem csökken az ellátási nyomás, heteken belül gázolajhiány lehet

A megszokott csütörtöki időpont helyett ezúttal szombat délelőtt tartottak Kormányinfót, amelynek központi témája az energiaválság volt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: a kormány felszabadítja a stratégiai készletek egy részét, miután leáll a Mol százhalombattai finomítója. Emellett a lakosságon, a taxisokon és a mezőgazdasági erőgépeken kívül mindenkit kizárnak a 480 forintos, kedvezményes tankolásból. A kormány erről a Mol javaslatára döntött, hiszen Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója pénteken arról tájékoztatta a kormányt, hogy 2022. augusztus 1-jén karbantartás miatt leáll a százhalombattai kőolaj-finomító.

Gulyás Gergely hangsúlyozta azt is, hogy augusztusban 155 kilotonna, azaz 184 millió liter dízelolajat szabadítanak fel. Ez a stratégiai gázolajkészlet 38 százaléka, a gázolaj előállítására alkalmas kőolaj- és dízelkészletnek pedig a 24 százaléka.

Ellátási problémák lehetnek

A most bejelentett intézkedésektől a kormány azt várja, hogy csökkenjen Magyarország üzemanyag-ellátási problémája, és esetleg a nagyvállalatoknak megérje az országba üzemanyagot hozni. Az Index a kialakult helyzettel kapcsolatban megkereste Egri Gábort, a Független Benzinkutak Szövetségének elnökét, aki szerint „érdemben nem változik a nyomás az üzemanyag-ellátáson”, továbbá úgy látja, hogy a piaci szereplők az áraikban és a szolgáltatási díjaikban hárítják tovább a megemelkedett költségeket a fogyasztókra.

Szerintem nem lehet elkülöníteni a piaci és a hatósági áras termékek beszerzését. Hatósági áron pedig nem lehet importálni. Így nem csökken az ellátási nyomás, és az állami tartalékokat is megnyitják. Egy tervezett leállás esetén a finomítók puffert készleteznek, de a Mol most nem tartalékolt, mert az egész piac ellátásának feladata rászakadt

Hirdetés

– nyilatkozta az Indexnek Egri Gábor, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a Mol most mindenképpen nyert az intézkedéssel, hiszen növekednek a bevételei. Szerinte az államháztartás is növekedik az áfabevételek miatt, viszont a kis benzinkutak esetében a Mol a kiszolgálási hányadot 66 százalékról lecsökkentette 50 százalékra.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/08/01/uzemanyag-fogyasztas-ellatas-ellatasbiztonsag-benzin-dizel-energia-veszelyhelyzet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Itt a határozat a Ryanair-bírság okáról

Itt a határozat a Ryanair-bírság okáról

Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn jelentette be, hogy 300 millió forintos bírságot kapott a Ryanair …