2023. június 6., keddMa Norbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.06. Norbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nem csökken a csokinyuszik ára, de a minőségről így sem mondunk le

Hirdetés

Nem csökken a csokinyuszik ára, de a minőségről így sem mondunk le

„A háborúk és a válságok alatt is fogyasztottak az emberek kekszet vagy csokoládét, az alapanyaghiány vagy a szállítási nehézségek ellenére sem szűnt meg a gyártásuk, az édesipar ugyanis mindig tudott alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, az alapanyaghiányt bizonyos összetevők pótlásával biztosították” – emelte ki csokoládétörténeti előadásában Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója.

Az oltásig nem mertünk édességet enni

Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára emlékeztetett arra, hogy a szektor is túl van néhány vészterhes időszakon, a 2008-as recesszió, majd a 2011-ben a népegészségügyi termékadó (neta) bevezetése, majd 2020-ban a pandémia is jelentősen, 20-25 százalékkal visszavetette az édességek iránti keresletet, ami az oltások bevezetésével, 2021-re stabilizálódott. 

A szövetség arra is kitért: annak ellenére hogy dráguló piacról van szó, az átlagos, 40 százalékos élelmiszer-infláció alatt maradt az édességek nagyjából 20 százalékot kitevő áremelkedése. A gyártók kiadásai jelentősen nőttek, a minimálbérrel összefüggő munkabérköltségek, az alapanyagárak és a neta emelkedése miatt.

Hirdetés

Így spórolnak a csokin a magyarok

Ennek ellenére felmérésük szerint az emberek magasabb áron is megveszik a kedvelt csokoládét, a vásárlók 49 százaléka felelt úgy, hogy a minőségről nem mond le, inkább ritkábban, kisebb mennyiségben vásárolja az adott terméket, ami tavaly húsvétkor 200 tonnával kevesebb, 800 tonna eladását jelentette. „A fogyasztó racionalizál, ha azt látja, hogy 10 dekagramm csokoládészelet drágább, mint 10 dekagramm táblás csokoládé, akkor az utóbbit veszi meg” – mondta Intődy Gábor arra a kérdésre, hogyan spórolnak a csokoládén a vásárlók. 

A 2022-es év 1-4 százalékos forgalmi visszaesését az árak meredek emelkedésével magyarázzák, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/03/29/csokinyuszi-csokitojas-husvet-edessegpiac-elelmiszer-dragulas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Olyat lépett az Apple, amire a történetében még nem volt példa

Olyat lépett az Apple, amire a történetében még nem volt példa

Az Apple-részvény a délutáni kereskedésben 1,8 százalékkal emelkedett, és 184,36 dollárig jutott, amivel megdöntötte a …