2021. október 23., szombatMa Gyöngyi napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2021.10.23. Gyöngyi Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nem áll meg az MNB, felfutnak a hitelkamatok

Hirdetés

Nem áll meg az MNB, felfutnak a hitelkamatok

A piaci környezet miatt egyre nagyobb az esély arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem fog tudni megállni az alapkamat emeléssel az év végén – vélik az Amundi szakemberei. Kiss Péter kötvényportfolió menedzser szerint az év vége felé újra felerősödhet az infláció Magyarországon, novemberben akár 6 százalék is lehet az egy évre visszatekintő pénzromlás mértéke. Egy ilyen adat fényében az MNB-nek decemberben is emelnie kell, ami azt jelenti, hogy az új évet 2,1 százalékos alapkamattal nyithatjuk.

MG 328

Fotó: Martiskó Gábor / Index

Ennél is nagyobb gondot jelent, hogy a gazdaság újraindulásával párhuzamosan az átmeneti inflációs időszak hosszabb lehet, ezt pedig a jegybanknak további kamatemeléssel kell ellensúlyoznia. Ugyancsak a kamatemelés irányába hat, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő FED bejelentette, hogy felhagy az eddigi politikájával, záros határidőn belül lezárja az eszközvásárlási programját (QE), s az USA-ban megjelenő infláció kezelésére szintén kamatemelésbe kezd. Ez gyengíteni fogja a feltörekvő piaci devizákat, amely miatt a forint árfolyama is tovább gyengülhet. Ezt egy bizonyos szintig – az Amundi szerint akár 370 forintos euró árfolyamig – tolerálhatja az MNB, ám utána már lépnie kell.

Hirdetés

2,4 százalékra juthat az alapkamat

Kiss Péter értékelése szerint az MNB az infláció megugrására adott markáns válaszával sokat javított a hitelességén, de a kamatszint historikusan szemlélve, és az inflációhoz képest is rendkívül alacsony. Összességében az Amundi a jövő év második negyedévére 2,4 százalékos jegybanki alapkamattal számol. 2022. második félévében ugyanakkor enyhül majd az inflációs nyomás, s a pénzromlás üteme visszatérhet a 3 százalék körüli toleranciasávba.

A banki verseny csak egy ideig tompít

A folyamatos kamatemelkedés szép lassan megjelenik a hitelek szempontjából fontos hosszú távú állampapír hozamokban is, ez pedig a kamatok emelkedésében érhető majd utol. Az MNB pénteken közli majd a kamatok augusztusi alakulásáról szóló összefoglalóját. A money.hu korábbi elemzései szerint szeptember közepéig a bankok a jegybanki kamatemelést <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2021/09/30/alapkamat-amundi-hitelkamatok-mnb/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hányadik is az Index? A krumplikat vagy a zsákokat kell számolni?

Hányadik is az Index? A krumplikat vagy a zsákokat kell számolni?

Több szakmai médium feldolgozta az elmúlt napokban a DKT (Digitális Közönségmérési Tanács – bővebben a …