2024. május 30., csütörtökMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
2024.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nem a budapestiek tartanak igazán sok autót, hanem a főváros mellett élők

Hirdetés

Nem a budapestiek tartanak igazán sok autót, hanem a főváros mellett élők

Ezer lakosra 560 autó jut az Európai Unióban – mutatta be az Eurostat. A tíz régió közül, ahol a legtöbb autót tartják az emberek, hat olaszországi, köztük a három dobogós: az Aosta-völgyben ezer embernek 2339 autója van, Trento megyében 1431, Bolzanóban pedig 935. Furcsa lehet első ránézésre, hogy ezek szerint az egész EU-nak csak két helyén van egy emberre több mint egy autó, de ebbe mindenkit beleszámítanak, a gyerekeket is, tehát ha egy két felnőttből és két gyerekből álló család három autót tart, az már 1 alatti mutatót ad ki.

Tanulságos a lista vége is. A tíz legkevésbé motorizált régió közül négy görög, két francia tengerentúli terület és kettő román, vagyis ezekben feltételezhetjük, hogy a szegénység miatt van kevés autó, de ott van Bécs és Berlin is. Az osztrák fővárosban 366, a németben pedig 330 autó jut ezer lakosra, és ott minden bizonnyal nem annyira a pénzhiány miatt nem vesznek az emberek kocsit, hanem mert van elég jobb alternatíva.

Ami Magyarországot illeti:

Hirdetés

  • nálunk a legtöbb autót a nyugat-dunántúliak használják, ezer főre 469 kocsi jut ott,
  • majd 465-tel Pest megye következik a listán,
  • a Közép-Dunántúlon 448 autó jut ezer emberre,
  • a Dél-Dunántúlon 429,
  • Budapest csak ezután jön, ezer lakosra 425 autóval,
  • és szinte pont ugyanennyi, 424 van a Dél-Alföldön,
  • lemaradva jön ezek után Észak-Magyarország (382)
  • és végül az Észak-Alföld (378).

Érdekes részlet ebből az, hogy Budapest még csak az országos dobogón sincs. Persze kis helyen a kevés autót is nagy zsúfoltságnak érezhetjük, de Pest megye magas mutatóját látva ahhoz sem kell túl nagy bátorság, hogy feltételezzük: az agglomerációból bejárók egy jókora lapáttal rátesznek arra, hogy ennyire nagy legyen a fővárosi forgalom.

Magyarországon lakosságarányosan valamivel kevesebb autó van az utakon, mint Csehországban, Lengyelországban, Szlovéniában, Horvátországban, valamint Ausztria Bécsen kívüli részein. Az is látszik, hogy a környékünk fővárosai közül Budapestnél (425) csak Bécs (366) az autómentesebb, Prága (729), Varsó (646), Pozsony (641), Bukarest (640), de még Zágráb (471) lakói is több autót vettek.

Kiemelt képünkön a fővárosi agglomerációból a budakeszi dugó látható.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240506_eurostat-nem-a-budapestiek-tartanak-igazan-sok-autot-hanem-a-fovaros-mellett-elok#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb mélypont: még az ukrán költségvetés is átláthatóbb, mint a magyar

Minden elemében gyenge eredményt ért el a magyar kormány az Open Budget Survey (OBS) költségvetési …