2023. szeptember 30., szombatMa Jeromos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.09.30. Jeromos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nehéz helyzetben a magyar ipar, de nagy meglepetést okoztak az autógyártók

Nehéz helyzetben a magyar ipar, de nagy meglepetést okoztak az autógyártók

Azt már korábban megírtuk, hogy júniusban tovább lassult az ipari teljesítmény mértéke. Ám kedden a KSH egy részletes elemzést is közzétett, amelyben számos érdekességre felhívják a figyelmet. Idén júniusban az ipari termelés volumene 3,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. Tehát az első becslésben közölt júniusi adathoz viszonyítva a második becslés nem változott.

Az ipari export 4 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

A feldolgozóipari exportértékesítés 33 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 23, a 15 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásáé 24 százalékkal bővült. Az ipar belföldi értékesítése 20,0, a feldolgozóiparé 8,7 százalékkal esett vissza az előző év azonos hónapjához képest. Az iparon belül döntő (95 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 0,8, a csekély súlyú bányászaté 29, az energiaiparé 33 százalékkal csökkent.

A hegesztőüzem robotjai az esztergomi Suzuki-gyárban 2022. október 19-én

A hegesztőüzem robotjai az esztergomi Suzuki-gyárban 2022. október 19-én

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Gépjárműgyártásban növekedést regisztráltak

A részletes adatokból jól látszik, a legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 28 százalékát képviselő járműgyártás az alágak közül a legnagyobb mértékben, 19,1 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához mérten.

A közúti gépjármű gyártása 25, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 14,4 százalékkal nőtt.

A 11 százalékos feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása 16,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 28, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készüléké 6,5 százalékkal növekedett. A feldolgozóipari termelés 10 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 5,1 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 2,6, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 9,4 százalékkal esett vissza.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/08/15/ipar-ipari-termeles-autoipar-novekedes-ksh-gepjarmuauto/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Nagy Márton belengette, hogy mennyivel emelkedhet a minimálbér

Nagy Márton belengette, hogy mennyivel emelkedhet a minimálbér

Nagy Márton azt mondta, a gazdasági növekedés kulcsa a reálbérek növekedése, ami szeptembertől várható, és …