2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Negyvenezernél is több ápoló hiányozhat az egészségügyi rendszerből

Hirdetés

Negyvenezernél is több ápoló hiányozhat az egészségügyi rendszerből

Míg korábban mindig 20-25 ezer ápoló hiányzott az egészségügyi ellátórendszerből, az OECD átlagához képest „mostanra elértük a 40.500-at,” mondta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke a szervezete alapellátási kongresszusán a Népszava cikke szerint. Öt évvel ezelőtt ezer lakosra 6,2 ápoló jutott Magyarországon, tavaly már csak 5,3.

A lapnak az egyik nagy centrumkórház szakembere azt mondta, ahol dolgozik, szinte nincs is 40 év alatti ápoló. Sokan pedig a nyugdíjkoron túl is visszajárnak dolgozni – ha nyugdíjba mennének, a megszólaló szerint összeomolhat az ellátás. A Népszava forrása azt mondta, ahol dolgozik, már most is sok osztályon kórtermeket zárnak le, mert nincs elég ápoló.

Balogh a fent említett kongresszuson az előadások utáni fórumon azt mondta, a magyar beteggel magyarul kell beszélni, ezért nem járható út, ha indonéz és az egyéb vendégmunkásokkal pótolnák a kieső ápolókat. Arról is beszélt, hogy Magyarországon négy egyetemen képeznek angol nyelven ápolókat, ám ők nem a hazai betegágyak mellé, hanem az unió más országaiba készülnek. De ha csak Ausztriáig mennek, már akkor a hazai bérek dupláját kereshetik. „Az is figyelmeztető jel, hogy az ellátórendszerből egyre jobban kopik ki az a generáció, amely még fogát összeszorítva, teszi a dolgát. Az utánuk érkező Z generáció már többet akar, és nem elégszik meg a mostani munkakörülményekkel.”

Hirdetés

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240524_egeszsegugy-apolok-hiany#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hülyeség ellen a KRESZ sem véd

Ahogy az Index arról beszámolt, több munkacsoport is dolgozik a KRESZ módosításán – jelenleg az …