2022. július 5., keddMa Sarolta, Emese napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.05. Sarolta, Emese Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Navracsics Tibor: Az euró bevezetése nem szükségszerűség

Hirdetés

Navracsics Tibor: Az euró bevezetése nem szükségszerűség

A magyar államháztartás hiánya is erősen megugrott az elmúlt időszakban, a központi költségvetés 2669,7 milliárd forintos deficitet mutatott május elejéig. Ebben pedig nagy szerepe van annak, hogy az idei évben akadozik az Európai Uniótól érkező támogatások lehívása.

Az új, Orbán Viktor vezette kormányban ezt a problémát kellene megoldania Navracsics Tibor EU-ügyi miniszternek, aki számára a legnagyobb kihívás az lehet, hogy megkösse a 2021–2027 közötti időszakra szóló, hétéves költségvetés forrásainak lehívásához szükséges partnerségi megállapodást, valamint a helyreállítási és ellenálló képességi eszköz eurómilliárdjainál is elfogadtassa a magyar terveket. Az Európai Bizottság megindította a jogállamisági mechanizmust is, amelyben a korrupciós kockázatokat, valamint a gazdasági versennyel kapcsolatos brüsszeli aggályokat kellene eloszlatnia a tárgyalásokon.

Navracsics Tibor a VG-nek adott interjújában arról beszélt ennek kapcsán, hogy még a 2014–2020-as ciklus sem lezárt fejezet. „Ne feledjük, hét plusz hároméves az elszámolási időszak, azaz a jövő év végéig kell minden egyes fejlesztési számlának és eurócentnek a helyére kerülnie. Ha a legutóbbi számokat nézzük, az előző hét évből 7,1 milliárd eurót kell még hazahoznunk, ami a teljes, 27,15 milliárd eurós forráskeret 26 százaléka” – fogalmazott a miniszter.

Azt is elmondta, hogy mivel a tagállamok harmada írta még csak alá a partnerségi megállapodást a hétéves költségvetés lehívásához, így Magyarország nincs lemaradva semmiről. Arról is beszélt, hogy az újjáépítési források bebiztosítása is ugyanolyan fontos, itt több a politikai feltétel, élen a jogállamisági vitával.

Hirdetés

Még áprilisban küldött levelet erről a magyar kormánynak Brüsszel, a válaszadási határidő június 27-én jár le, fontos, hogy a válaszunk hiteles legyen az Európai Bizottságnak, olyan, amely építi, és semmiképp sem rombolja a tárgyalási alapot

– tette […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/06/23/navrasics-tibor-eu-unio-forras-koltsegvetes-jogallamisag-eurobevezetes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A munkaerőhiány miatt tovább nőhet a hazai informatikusok fizetése

A munkaerőhiány miatt tovább nőhet a hazai informatikusok fizetése

Várhatóan tovább nő az informatikusok fizetése, mivel nem enyhül a munkaerőhiány az informatikai szektorban – …