2021. október 26., keddMa Dömötör napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
2021.10.26. Dömötör Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Napokon belül jön a zöldhitel és a zöld csokhitel. De miről is van szó?

Hirdetés

Napokon belül jön a zöldhitel és a zöld csokhitel. De miről is van szó?

Mi is tulajdonképpen a zöldhitel és a zöld csokhitel?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az NHP Zöld Otthon Program (NHP ZOP) elindításával szeretné elérni, hogy a hazai ingatlanállomány minél korszerűbb és környezetkímélőbb legyen. Jól mutatja a magyar ingatlanállomány minőségét, hogy a hazai lakások több mint fele 1970 előtt épült, de hétszázezer felett van azoknak is a száma, amelyek 1946-ban már álltak. 

A Zöld Otthon Program két elemből áll: 

  • egyrészt a maximum 2,5 százalékos kamatú zöldhitelből; 
  • míg ha valaki csokkal (családi otthonteremtési kedvezmény) kombinálva igényli, a zöldhitel mellé kamatmentes csokhitelt is fel tud venni. Ez utóbbit szokás zöld csokhitelnek hívni.

Mire lehet fordítani a zöldhitelt

Hirdetés

Energiahatékony, új építésű lakóingatlan megvásárlására, illetve építésére, valamint olyan telek megvételére fordítható, ahol új építésű ingatlan fog épülni. Vagyis akár egy családi építkezés is megfinanszírozható belőle, mégpedig telekvásárlással együtt.

Mikortól igényelhető a zöldhitel?

A bankok október 4-től kínálhatják a konstrukciót, várhatóan több pénzintézet is elindul vele már ekkor. 

Kell meglévő vagy vállalt gyermek a zöldhitelhez?

A zöldhitelhez nincs szükség meglévő vagy vállalt gyermekre. A zöld csokhitelhez azonban két meglévő vagy vállalt gyermek kell, éppen úgy, ahogy a normál csokhitelhez. 

Mennyibe kerül a zöldhitel?

A zöldhitel kamata legfeljebb 2,5 százalék lehet, ám a bankok akár ennél alacsonyabb kamatokkal is kijöhetnek, amennyiben szeretnének több ügyfelet szerezni. A Bankmonitor információi szerint egyes bankok élhetnek majd a lehetőséggel. Fontos, hogy a kamat fix, vagyis a futamidő alatt nem változhat. 

Tényleg olcsóbb a zöldhitel, mint egy normál lakáshitel?

Igen, meg is mutatjuk, hogy mekkora pénzügyi előnyt jelenthet ez akár önmagában, csok nélkül is. Negyvenmillió forintos hitelösszeg 25 éves futamidőre, 2,5 százalékos kamattal körülbelül 180 ezer forintos havi törlesztőt jelentene, míg a Bankmonitor lakáshitel-kalkulátora szerinti legkedvezőbb, végig fix kamatú lakáshitel havi törlesztője körülbelül 255 ezer forintnál kezdődne. (Ez egyébként 4,5 százalékos kamatot jelent.) 

Minden banknál elérhető lesz a zöldhitel?

A programban részt vevő bankok köréről még nincs pontos információnk, ám a nagyobb hazai bankoknál várhatóan elérhető lesz. Már csak azért is, mert a zöldhitel feltételeinek elfogadásáról legkésőbb 2021. október 29-ig kell nyilatkozniuk a bankoknak. Amennyiben elmulasztják, később már nem tudnak élni a lehetőséggel. 

Hol és hogyan igényelhetem?

A programban részt vevő bankoknál lehet majd igényelni, éppen úgy, mint a normál lakáshiteleket.

Mennyi zöldhitelt vehetek fel?

A zöldhitel maximális összege hetvenmillió forint lehet. Fontos, hogy amennyiben valaki zöld csokhitelt vesz fel mellé, a kettő összege együttesen nem lehet több hetvenmillió forintnál.

Mindegy, hogy melyik banktól igényelem meg a zöldhitelt?

Nem teljesen, ugyanis a zöldhitel esetében a 2,5 százalékos kamat csak a maximum, egyes bankok ennél akár kedvezőbb kondíciókat is kínálhatnak. Ezen túl eltérő az egyes bankok hitelbírálati gyakorlata is, így akár az is előfordulhat, hogy az egyiknél hitelképesek leszünk, míg a másiknál nem. Különösen fontos lehet a gondos bankválasztás akkor, ha a zöldhitelt más kölcsönökkel kombinálnánk, például babaváró hitelt is felvennénk mellé. (Például azért, mert a babaváró hitel összegének 75 százaléka önerőnek számít egy lakáshitelnél.)

Felvehetek több zöldhitelt is?

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/09/30/zold-hitel-csok-mnb-hitelezes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghódította a Richter bipoláris depresszió elleni gyógyszere Amerikát

Meghódította a Richter bipoláris depresszió elleni gyógyszere Amerikát

Sokat vár a Richter kutatói által felfedezett cariprazine esetleges amerikai indikációjának kiterjesztésétől a magyar gyógyszergyártó …