2021. július 27., keddMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2021.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nagyot nőhet az üzemanyagár és a fűtésszámla

Hirdetés

Nagyot nőhet az üzemanyagár és a fűtésszámla

Az Európai Unió elhatározta, hogy kiterjeszti a kibocsátáskereskedelmi rendszerét (ETS). Az ETS lényege, hogy a közösen megfogalmazott klímacélok teljesítése érdekében a tagállamok energiaszektorban, nehéziparban, vegyiparban és légiközlekedésben tevékenykedő vállalatai kvótarendszerben fizetnek, és persze kereskednek a kvótákkal, cserébe egy ideig még nem kell visszaszorítaniuk a kibocsátást. A plusz kiadás viszont mindig fáj, az EU ezzel próbálja ösztönözni az alacsonyabb kibocsátásra a tagállamokat.

Az ETS-t most ki akarják terjeszteni a lakossági fogyasztásra,

Hirdetés

ami a közlekedést és a fűtést fogja érzékenyen érinteni. A témáról, és a leendő szabályozást rögzítő uniós jogszabálytervezet részletes javaslatát várhatóan július 14-én mutatja be az Európai Bizottság. Erről itt írtunk bővebben.

A Cambridge Econometrics brit kutatócég a várható módosítás hatásait modellezte a közelmúltban több ország, köztük Magyarország esetében is, s mindezt egy közleményben összegezte. A Cambridge Econometrics budapesti irodájának igazgatója, Fazekas Dóra ebben azt mondta, az ETS-kiterjesztés lakossági hatásainak megfékezésére komoly és átgondolt kiegészítőszabályozásra van szükség az egyes kormányok részéről.

Az, hogy a kvótáknak milyen hatása lesz az egyes háztartásokra, nagyban függ az egyéni körülményektől: mennyit vezetnek autót, mivel és mennyit fűtenek, mekkora a havi jövedelmük, és ebből mennyit költenek rezsire

– vélte Fazekas.

Nem kérdéses, hogy a üvegházhatású gázok lakossági kibocsátásának visszafogására szükség van, hisz a teljes ühg-kibocsátás közel negyede a közúti közlekedésből (16 százalék) és a lakóépületekből (8 százalék) jön. A kutatócég modellszámításai szerint a kvótarendszer módosítása miatt a közúti közlekedésben használt benzin és dízel ára mintegy 30 százalékkal is növekedhet.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/07/07/uzemanyagar-futes-ets-lakossagi-bovites-kibocsatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Van egy uniós lista, de Magyarország nincs rajta

Van egy uniós lista, de Magyarország nincs rajta

További négy uniós ország helyreállítási tervét fogadta el a tagországok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa, az …