2023. február 2., csütörtökMa Ignác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.02. Ignác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nagyon unják a postások, hogy sorsjegyet és biztosításokat kell rátukmálniuk az emberekre

Hirdetés

Nagyon unják a postások, hogy sorsjegyet és biztosításokat kell rátukmálniuk az emberekre

Rengeteg a panasz a postásszakmában, a rendkívül alacsony fizetéssel járó egyre nagyobb leterheltség, a megbecsültség hiánya és a zavaró elvárások miatt – derül ki a 444 szakmát bemutató körképéből.

Mint a portál a hozzájuk eljuttatott és szakmai fórumokon megfogalmazott panaszok alapján megírta, a Magyar Posta 27 ezer munkavállalója körében az egyik nagy panaszforrás az, hogy mióta a rezsiválság miatt több száz postahivatalt bezártak, a megmaradt hivatalokban hatalmas a zsúfoltság, és ha egy alkalmazott hibát vét, azt a saját béréből kell kifizetnie. Ezt a helyzetet csak súlyosbítja az általános munkaerőhiány, ami miatt van, aki három ember helyett dolgozik, ez pedig az embereket is kellemetlenül érinti, hiszen hiába volt otthon, a postás már nem csönget be hozzá, csak bedob egy értesítőt a küldeményéről, amit aztán felvehet a postán.

Noha a Magyar Posta és a szakszervezetek 2021-ben 15 százalékos alapbér-fejlesztésben állapodtak meg, ez csak lépcsőzetesen, három év alatt valósul meg. Így sokan a bruttó 232 ezer forintos minimálbérnél alig többért dolgoznak; a portálnak olyan postás is írt, aki 36 év munkaviszony is alig keres ennél többet. A postásoknak ugyanakkor kötelező megpróbálni rátukmálni az ügyfelekre biztosításokat, sorsjegyeket és hasonló szolgáltatásokat is, amiért nagyon alacsony jutalékot kapnak, például 60 ezer forint értékű ajándéktárgy után ezer forintot, több milliós életbiztosítás után 20 ezer forintot, amelyet ráadásul ha az ügyfél valamiért egy idő után mégsem fizet be, utólag levonják a bérükből a már kifizetett jutalmat.

Hirdetés

Panaszok érkeznek továbbá arra is, hogy a postabezárásokról sokan az utolsó pillanatban szereztek tudomást, ahogy arról is, összeszokott csapatukból hova helyezik át őket. Mindezek miatt állítólag sokan mondanak fel a cégnél.

A Magyar Posta nem válaszolt a 444 ügyben írt kérdéseire.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20230120_magyar_posta_problemak_minimalber_bezarasok#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Virtuális fizetési kártyát fejlesztettek ki

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a most zárult SafetyCard – marketing felülettel kiegészített bankkártya nélküli …