2022. október 2., vasárnapMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nagy Márton a főszereplő, de hova lett Varga Mihály és Matolcsy György?

Hirdetés

Nagy Márton a főszereplő, de hova lett Varga Mihály és Matolcsy György?

Múlt szombaton Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentette, hogy a kormány segíteni fog az uniós definíció szerinti energiaintenzív vállalkozóknak. A program október elsejével indul és 2023 végéig szól. A program lebonyolítója a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) lesz. Nagy Márton tájékoztatása szerint a támogatás a vállalatok áram- és a gázszámláit fogja érinteni, egy példát is említett: akinek tízezerről hatvanezerre ment fel a számlája, 25 ezres segítséget kap három hónapra kivetítve.

Ezen túl a kormány egy beruházásösztönző programot is indít a jövőben, 15 százalékos önerő-támogatást biztosít a kis- és középvállalkozásoknak. Nagy Márton a munkahelyek megőrzését kérte az érintettektől, az az elvárás, hogy a foglalkoztatottak száma 2023 végéig ne csökkenjen kilencven százalék alá. A gazdaságfejlesztési miniszter kitért arra is, hogy hatékony segítséget akar adni a kormány, hogy „a kkv-k életképesek, versenyképesek maradjanak, és megtartsák a munkahelyeiket”. Ezért munkahelyvédelmi akciótervet is fognak indítani, mert ahol magas az energiaintenzivitás, ott a munkahelyek megszűnése is előfordulhat.

Döntés ebben a következő hetekben várható, amiről a sajtónak is beszámol majd a kormány

– mondta a miniszter, aki már korábban írt egy cikket a Magyar Nemzet hasábjain – pont ott, ahova a választások előtt Matolcsy György jegybankelnök írt, nem kímélve a kormányt –, hogy a kkv-támogatások fel fognak merülni kormányzati szinten, hiszen sok cég képtelen a fogyasztói árak emelésével kompenzálni az energiaköltségek emelkedését. „Egyrészt ekkora áremelést már nem tud végrehajtani a piacon, másrészt ebben az esetben a kereslet visszaesésével is kalkulálnia kell” – írta Nagy Márton.

Hirdetés

Az Index a támogatásokkal kapcsolatban megkérdezte Lentner Csaba közgazdászprofesszort, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanárát, aki szerint „ez már évek óta napirenden lévő feladat volt. Most a kormány előrehozta a nemzetközi helyzet miatt, a kkv-szektor már nehezen tudta kigazdálkodni a folyamatosan emelkedő bér- és rezsiköltségeket. A másik érv emellett, hogy régóta tervezett Magyarországon, hogy költségtakarékosságra kell ösztönözni a vállalkozásokat.” A bértakarékossághoz most nem lehetett hozzányúlni, így a kormány azt szorgalmazza, hogy a technológia környezetkímélőbb legyen, ami mindenképpen előreviszi a magyar versenyképességet.

GDP-arányosan a kkv-szektor aránya negyven százalékra tehető, a foglalkoztatottságból pedig 75 százalékra. Tehát sok ember köthető ehhez a szektorhoz. A beruházások aránya húsz–negyven százalék között van, így a kkv-szektorra bőven ráfér, hogy újabb támogatást kapjon

– fogalmazott Lentner Csaba, aki megjegyezte a beruházásösztönző programmal kapcsolatban, hogy a jövőben az Orbán-kabinet 15 százalékos önerő-támogatást biztosít a kkv-knak annak érdekében, hogy hosszú távon versenyképesek maradjanak, ami jó kiindulás, de álláspontja szerint ennél több kell. Hogy a munkaerő-felszabadulás ne legyen tömeges, valamit lépni kellett, hiszen tömeges munkanélküliségre lehet számítani, ha az állam nem avatkozik be. A közgazdászprofesszor szerint a válság már itt van, érzékelhető a munkaerőpiacon.

Nagy Márton szép lassan leszorított mindenkit

A dolog pikantériáját az adja, hogy mostanában minden nagyobb intézkedést Nagy Márton jelent be, így a mostani programot is a gazdaságfejlesztési miniszter hirdette ki, a feladatot pedig a TIM-nek kell végrehajtania.

Nagy Mártonnak ez már a sokadik nyilvános, egész országot érintő bejelentése volt, Varga Mihály láthatóan a háttérbe szorult.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/09/22/nagy-marton-varga-mihaly-matolcsy-gyorgy-kkv-gazdasagi-valsag-politikai-nyomas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Állami beavatkozás nélkül működésképtelenné válhat Szombathely

Állami beavatkozás nélkül működésképtelenné válhat Szombathely

A közlöny 159. számában a távhőszolgáltatónak értékesített távhő árának, valamint a lakossági felhasználónak és a …