2022. január 17., hétfőMa Antal napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2022.01.17. Antal Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nagy István: Bige László elérte azt a pontot, amikor határozottan kellett fellépni

Hirdetés

Nagy István: Bige László elérte azt a pontot, amikor határozottan kellett fellépni

Közösségi oldalán igen erős kijelentéseket tett a „műtrágyakirály” Bige Lászlóról. De ne szaladjunk ennyire előre, indítsunk sokkal távolabbról: hogy néz ki ma Magyarországon a műtrágyapiac?

A gazdálkodáshoz legfontosabbnak minősülő nitrogén műtrágyának az 50-55 százalékát vagyunk képesek saját erőből előállítani. Ezt a Nitrogénművek Zrt. gyártja a többit importból kell beszereznünk. Emiatt nehéz bármilyen olyan intézkedés meghozatala – ami egyébként egyértelmű volna –, mert mindenképpen kétoldalú kérdéskörről beszélünk.

A probléma ott kezdődik, hogy nem vagyunk képesek önellátók lenni: ki vagyunk szolgáltatva az importnak, itthon pedig annak az egy üzemnek, amely műtrágyával foglalkozik.

Hirdetés

Ez a baloldali milliárdos, Bige László kezében van, aki nyíltan fenyegeti és zsarolja a magyar gazdákat, és a tőlük beszedett pénzből nyíltan finanszírozza a baloldal és annak kijelölt miniszterelnök-jelöltjének kampányát. Felháborító az is, hogy a magyar gazdák kárára nyerészkedik, és az is, hogy a magyar gazdák pénze annak a baloldalnak a kampánykasszájába vándorol, amely kormányzása alatt is mindig a magyar gazdák ellen volt, külföldiek és vörösbárók kezére játszotta a magyar földvagyont.

Hogy alakult ki ez a helyzet, hogy csak a Nitrogénművek foglalkozik műtrágyagyártással?

Óriási beruházásigényű tevékenységről van szó, amelyhez keveseknek van ennyi milliárdja, mint Bige Lászlónak. A Nitrogénművek 20 éve a Bige Holding tagja. A világban rendelkezésre állt a válság előttig megfelelő mennyiségű műtrágya, tehát nagy kockázatot vállalt volna bárki, hogy ha még egyet létrehoz Magyarországon. Az lenne jó, ha lenne annyi kapacitása legalább egynek, ami fedezné a hazai importot. A jelenlegi helyzet, a bizonytalanná vált világ megtanított bennünket arra, hogy a nagy kiszolgáltatottság miatt a feladatunk az, hogy olyan döntéseket, stratégiai terveket kell hozni, amelyekkel hosszú távon biztosítható a hazai műtrágyaellátás biztonsága.

Mik ezek a tervek?

Ez nagyon sokrétű. Elsődleges célunk: a magyar gazdák védelme, a magyar agrárium érdekeinek védelme. A tervekben benne van például a kapacitásbővítés, mert az nem lehetséges, ha a határok lezárulnak, akkor a gazdák nem jutnak megfelelő mennyiségű műtrágyához.

Mekkora piacról beszélünk?

5 millió hektár termőföldünk van, erre kell kijuttatni a hatóanyagot, a műtrágyát. A gond az, hogy ennek mi csak 55 százalékát tudjuk itthonról ellátni.

Forintban kifejezve?

Éves szinten körülbelül 70-80 milliárd forint forog a műtrágyabizniszen.

Egy Facebook-posztjában azt írta, hogy Bige László 36 milliárd forintos kárt okozott a gazdáknak az elmúlt hét évben. Ez hogy jött ki?

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy visszaélés, kartellezés történt. A versenyjogi szabályozás és a cég hazai értékesítése alapján lehet megbecsülni ezt az összeget. Megdöbbentő valóban, hogy Bige László nem csak egyszerű nyereséget akar, hanem tízmilliárdokat tesz rá az egyébként is magas árakra. Az ő pénzéhségét a magyar gazdákkal és a magyar emberekkel fizetteti meg, hiszen ne feledjük,

ha a gazdáknak nő a kiadása, az az egész agráriumra, még az élelmiszerárakra is kihat.

És a kár ennél jóval magasabb lehet.

BP-4235

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

Bige László kivel kartellezett?

Nem csak őt bírságolta meg a GVH, hanem az általa előállított műtrágyát a hazai piacon forgalmazó több céget is, akik szintén érintettek voltak – a 14,1 milliárdos bírságból 11,7 milliárd forint Bige László érdekeltségeinek a bírsága. A többiek már el is ismerték, hogy részt vettek ebben a kartellezésben, be is fizették a rájuk kirótt bírságot. A legnagyobb még vitatja ezt, zajlanak a jogi eljárások, remélem mihamarabb megszületnek a bírósági döntések. Mi abból indultunk ki, hogy a GVH bizonyítottnak találta, hogy visszaélés történt, azaz magasabban értékesítette a műtrágyát az adott piaci helyzetben, mint ahogy lehetett volna, mert kartelleztek. Ez ellen a hatóságoknak fel kellett lépni.

Hogy kartellezett?

A Nitrogénművek előállítja a műtrágyát, aztán megegyezik a többi piaci szereplővel, hogy adják drágábban, amikor olcsóbban is lehetne. Mi onnantól kezdve tudunk föllépni, és onnantól kezdve kell nekem, mint a magyar kormány tagjaként a magyar gazdák érdekét képviselnem, hogy ez bizonyítottan kiderült. Mi az, hogy ennyire gátlástalanul drágábban juttatja el a műtrágyát a gazdákhoz? Hogy képzeli, hogy a magyar gazdák kárára összejátszik, kartellezik? A tisztességtelen piaci magatartás ellen a lehető legszigorúbban fel kell lépni. Hiszen, ha a gazdák versenyképességét akarjuk javítani, akkor természetesen a hatóanyaghoz való hozzáférés is kulcskérdés, és az nem lehet, hogy a magyar gazdák hátrányból kezdjék a versenyfutást európai versenytársaikhoz képest.

Ha erről eddig is lehetett tudni, akkor miért csak most léptek?

Nem tudtunk erről, viszont szerencsére a Gazdasági Versenyhivatal tette a dolgát és feltárta a tisztességtelen magatartást. A kialakult helyzetet tetézte Bige László bejelentése, miszerint egy nap hajlandó műtrágyával kiszolgálni a gazdákat és utána exportra eladja, amit megtermel a gyárában. Ez volt az a pont, amikor már mindenképpen határozottan kellett fellépni, mert a magyar termelőket, a magyar családokat nem lehet veszélyeztetni.

Az nem megy, hogy megfenyegeti a gazdákat!

Gyakorlatilag ezzel is csak az árakat hajtja felfelé. Kétségbeesve hívtak a gazdák bennünket, hogy most mit csináljanak. Aláírjanak a kereskedőnek? Ne írjanak alá? Ha most aláírom, még 220 ezer forint tonnája, jövő héten már lehet, hogy 300 ezer forint lesz. Így mesterséges hangulatgerjesztéssel sodorták pánikba a termelőket, hogy írjanak alá magasabb áron, hogy biztosan műtrágyához jussanak. Közben pedig jön a Bige-nyilatkozat, hogy a magyar gazdáknak csak egy nap lesz kiszolgálás, a többi megy exportra. Az Agrárminisztériumnak egyetlen egy célja van: a gazdák műtrágya-hozzáférését biztonságos körülmények közé kell terelni. Nem engedhetjük, hogy a magyar gazdák műtrágya-hozzáférését bármi is veszélyeztesse. És akkor az árról még nem is beszéltünk.

Beszéljünk az árról! Mennyit drágult a műtrágya egy év alatt?

Rengeteget. Korábban 60-80 ezer forint között hozzá lehetett férni a műtrágyához, most 205 és 250 ezer forint között mozog a hatóanyag-szükséglet egy hektárra vetítve.

Milyen alapanyag kell a műtrágyához?

Földgáz.

Mondjuk a földgáz ára is az egekben van.

Ne keverjük a dolgokat! A négyszeres árdrágulás, ami a műtrágyapiacon van, az nem a kartellezésnek a végeredménye. Kartellezés akkor is volt, amikor 60 ezer forint környékén mozgott a műtrágya ára. A két dolgot nem kell összekeverni, a földgáz-drágulásból eredő műtrágyaár-növekedését, illetve a gazdák kartellezés során elszenvedett veszteségét el kell választani egymástól. A tisztesség ezt kívánja. Ugyanakkor az joggal feltételezhető, hogy még e drágulás mellett is mesterséges piaci hatásokat kever bele. Tehát nem elég, hogy drágul a műtrágya, és a műtrágyapiac ura még csak nem is nyugtatja a piacot, hogy lesz elegendő műtrágya, biztosítja a kellő szükségletet mindenkinek – hanem fenyegeti őket és játszadozik a gazdákkal.

Bige László nyílt politikai szerepvállalásából inkább arra lehet következtetni, hogy a baloldal kampány-finanszírozásának az árát akarják megfizettetni a magyar gazdákkal és a magyar emberekkel.

Ezt az egy napot egyébként vajon hogy gondolta, hogy nézne ez ki?

Jó szándékkal csak azt tudom feltételezni, hogy indulatból beszélt, de a magyar gazdák termése nem függhet egy ember indulatától és szeszélyétől, hiszen utána már mondott olyat is, hogy csak a hazai piacra termel. Akkor most melyik szavára adhatunk? Nekem az a dolgom, hogy védjem a gazdák és a magyar családok érdekeit, biztosítsam a hazai műtrágyaigényt. Bige László ahelyett, hogy elismerte volna a mára nyilvánvaló összejátszást, lezárná az ügyet, és azzal foglalkozna, hogy kiszolgálja a magyar gazdákat, ehelyett mit csinált? Politikai ügyet kreál belőle, elfutott a baloldalhoz, kijelentette, hogy bármennyivel támogatja a kampányukat, csak váltsák le ezt a kormányt, mert akkor neki nyilván nem kell befizetnie a büntetést, és azt csinál továbbra is, amit csak akar.

Rossz üzenet ez a gazdák felé is, akik közvetve az ő partnerei, vásárlói. Mártírszerepben tetszeleg a közvélemény előtt, mintha őt üldözné a politika. De az helyzet, hogy kizárólag az erre hivatott hatóság szólította fel, hogy térjen vissza a tisztesség útjára, ha még emlékszik rá, hogy ilyen is van. Mára olyanná vált az ügy, hogy agrárminiszterként világosan ki kell mondanom, „állj, ez így nem mehet tovább! Ez elfogadhatatlan”. Nem lehet tovább ködösíteni, elfedni, azt hogy ő nem tisztességes piaci eszközökkel élt a műtrágya-forgalmazás terén. Mit akar Bige László? Azt, hogy a gazdák ellehetetlenüljenek, elégedetlenek legyenek, mert neki könnyebb felfordulást elérnie, mint befizetnie a bírságot és tisztességgel kiszolgálni az igényeiket? Azt akarja, hogy a magyar családok asztalára ne jusson friss kenyér, friss zöldség és szép gyümölcs jövőre elegendő mennyiségben? Innen is felszólítom, hogy tisztességes gyártóként és kereskedőként viselkedjen.

BP-4266

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

Ha fellázítom a gazdákat azzal, hogy egy terméket, amit csak tőlem vehetnek meg, csak egy napig adok, ezzel is felverve az árát, akkor azt én nem látom magam előtt, hogy emiatt a gazdák pont a kormányra haragudnának.

Dehogyisnem! Ha 200 ezer forint helyett 300 ezer forintért lehet csak műtrágyához jutni, aztán az sem ér majd ki időben, nem tudom elvetni a terményt, akkor valakit hibáztatni fogok. Ez pedig nyilván a kormány lesz. Legalábbis ezt akarja Bige. Emlékezzen csak: az ellenfeleink élnek ilyen politikai eszközökkel, Márki-Zay a baloldal kijelölt miniszterelnök-jelölte azt is bejelentette, hogy érdemes volna az egészségügyet és az oktatást bedönteni, mert azt nem élné túl az Orbán-kormány. A járvány elleni védekezést is akadályozzák, az oltás ellen kampányoltak, mert még mások élete se számít a baloldalon a hatalomért.

Ha kihúzzák a gazdák alól a műtrágyát, azzal a jövő évi termést veszélyeztetik és a magyar emberek élelmiszerellátását drágítják.

Ha pedig a gazdák elbukják a termést, azzal a bevételeiket és az elégedettségüket is, innentől kezdve pedig máris keresik a felelőst. Ezért nagyon helytelen és rossz döntés az, hogy egy jogi kérdést – hogy elfedjék a tisztességtelen piaci magatartást – politikai síkra terelnek. Innentől kezdve az emberek meg vannak osztva. Kinek hiszek? A kormány nem fogja cserben hagyni a magyar gazdákat. Nem hagyjuk, hogy egy tisztességtelen kereskedő az erőfölényével visszaélve packázzon velük.

Rendben. Mit tud tenni a kormány? Teszem azt: 10 egységnyi műtrágyára van szükség évente, ugye itthonról ennek nagyjából a fele jön össze, 5-öt importálok. Mi van akkor ha nem 5-öt, hanem 10-et importálok?

Számos eszközt vizsgálunk, hogy milyen megoldás lehetséges. Nyilván az elsődleges szempont a megfelelő mennyiségű műtrágya biztosítása a gazdák számára. Vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogyan tudjuk az exportkorlátozást bevezetni, hogy ne lehessen kivinni Magyarországról műtrágyát. Többféle javaslat van a kormány asztalán. Szeretném biztosítani a gazdákat, hogy a baloldallal és annak vörösbáróival szemben a kormány, mint mindig, most is az ő oldalukon áll.

Tehát amikor szükség lesz műtrágyára, akkor lesz elérhető mennyiség az országban? Meg tudnánk duplázni az import mennyiségét?

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/12/11/nagy-istvan-interju-agrarium-mutragya-bige/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Százezreket spórolhat, aki előrehozza a személyikölcsön-felvételt

Százezreket spórolhat, aki előrehozza a személyikölcsön-felvételt

Az év elejével véget ért a kegyelmi állapot a személyi kölcsönök piacán. A bankok a …