2022. május 25., szerdaMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 374,00 Ft
2022.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 374,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nagy gazdasági növekedés, még nagyobb infláció, de annál is nagyobb béremelkedés várható

Hirdetés

Nagy gazdasági növekedés, még nagyobb infláció, de annál is nagyobb béremelkedés várható

Tavaly év végén és idén év elején a várakozásokat meghaladó mértékben élénkült a magyar gazdaság, ez alapján pedig az egész évre is a növekedési kilátások javulását várták a makrogazdasági elemzők. A háború kitörése és a megváltozott makrogazdasági környezet azonban mindent megváltoztatott: a döntően közvetett hatások negatív irányba terelik a hazai növekedési várakozásokat.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője a 2022-es évre 5,9 százalékos, 2023-ra pedig 4,2 százalékos GDP-növekedést jelez előre.

Hirdetés

Meglátása szerint elsősorban az ellátási láncok zavarai és a nemzetközi piacokról begyűrűző árnyomás testesítik meg az említett indirekt hatásokat. Az évtizedes csúcsra emelkedett infláció az európai háztartások reáljövedelmét csökkentheti, ez pedig mérsékeli az áruk és a szolgáltatások iránti külső keresletet.

A munkanélküliségi ráta további csökkenését várja Magyarországon, miközben a hazai bérek tovább emelkedhetnek. Idén a kiugró februári adat után egész évre vetítve évi 15 százalékos bérnövekedésre számítanak, eközben 4 százalékkal csökken a szociális hozzájárulási adó, ennek következtében a vállalatok által fizetendő átlagos bérköltség körülbelül 11 százalékkal nőhet.

Az átlagosan 15 százalékos béremelés hatására a háztartások fogyasztása fogja a hazai gazdaságot hajtani. A foglalkoztatás abszolút plafonja pedig az életkor

– tette hozzá Suppan Gergely.

Fellendülőben a munkaerőpiac

Jelentősen emelkedhet a bérdinamika 2022-ben is, a várakozások alapján 14,9 százalékos bruttó átlagbér-növekedés várható, elsősorban annak köszönhetően, hogy közel 20 százalékkal nő a minimálbér és a garantált bérminimum, számos állami szektorban történt bérfejlesztés, valamint kifizetésre került a hivatásos állomány hathavi illetménye. A munkaerőpiac 2021 ismét feszessé vált, ez a trend 2022-ben tovább fokozódhat. Ennek köszönhetően pedig a minimálbér és a garantált bérminimum felett keresők esetében is magasabb bérdinamikára számítanak a Magyar Bankholding elemzői.

Úgy látjuk, hogy a foglalkoztatottak számának emelkedésével párhuzamosan a munkanélküliségi ráta is folyamatos mérséklődést mutathat, idén 3,3 százalékos érték várható. A kedvező munkaerőpiaci kondíciók mellett a kormányzati támogatások, többek között a családokat érintő szja-visszatérítés is megteremthetik a fogyasztás bővülésének alapjait.

– mondta Suppan Gergely.

Dinamikus ütemben nőttek a beruházások

A beruházások mértéke nemzetgazdasági szinten a 2021. évi 3,8 százalék után 2022-ben 4,3 százalékkal emelkedhet. Tehát összességében továbbra is dinamikus ütemben folytatódhatnak, mivel többek közt a BMW és az akkumulátor-gyártók is még csak most fognak beruházni. A kis- és középvállalatok számára pedig továbbra is elérhetők a kedvezményes hitelkonstrukciók, valamint a GINOP pályázatok is, a jelenlegi energiaárak mellett pedig az energiahatékonysági beruházások a Magyar Bankholding szerint még magasabb kamatok mellett is megtérülhetnek.

A lakossági beruházásokat pedig az 5 százalékos, új lakásokra vonatkozó áfakedvezmény visszavezetése mellett számos családtámogatási, valamint az adminisztratív és egyéb költségeket csökkentő program, illetve a lakásfelújítási támogatások is élénkítik. Az emelkedő kamatok, valamint az építési költségek meredek emelkedése azonban középtávon fékezheti a lakossági beruházásokat.

A fogyasztás ad új lendületet

Nagyon erőteljes növekedési fázisban van még a magyar gazdaság, nem nagyon tud öt százalék alatt lenni a bővülés. Nem látunk trendtörést ebből a növekedésből. Sokkal jobban alakulnak egyes területek, mint amire számítottunk

– fogalmazott Suppan Gergely.

Az idei év első két hónapjában a magyar gazdaság már 2,07 százalék GDP-többletet tudott felmutatni. Ez az oka, hogy akármilyen számokat is tesznek közzé márciusi adatként, akkor is borítékolható, hogy az éves GDP-növekedés az első negyedévben 7 százalék felett alakulhatott.

Az építőipar és az infokommunikáció adta a legtöbbet a GDP-növekedéshez

Az ipar és az építőipar az év első két hónapjában nagyot növekedett, a vendéglátás pedig várhatóan ezután fog nagyot bővülni. Önmagában az, hogyha az eddig a pandémia által elmaradt fesztiválokat idén már megrendezhetik, a vendégéjszakák számát százezerrel növelheti, viszont az orosz-ukrán konfliktus további eszkalálódása nagyon rosszul jönne a turizmus számára. Részben magához térhet a turizmus is, bár a kínaiak még nem jöhetnek, ahogy távol-keleti látogató más országból sem sok várható.

A nettó export hozzájárulása a növekedéshez 2021-ben negatív volt, ez még 2022 első félévében is így lehet, viszont az idei második negyedévben már a kivitel is felfelé húzhatja az ipari növekedést. Az áruforgalmi egyenlegek romlanak. 

A Magyar Bankholding az építőipar miatt nem húzta le annyira a GDP-növekedési előrejelzéseket.

Az építőipart nálunk most minden hajtja!

– mondta Suppan Gergely, aki szerint később még visszafoghatja a szektort az alapanyagok árának drasztikus emelkedése, sőt a kamatemelések is. Bár az új szerződésállomány volumene februárban az egy évvel korábbi időszakhoz képest még 96 százalékkal emelkedett, de ebben a vásárlások előrehozása is szerepet játszhatott.

Az infokommunikációs ágazat is nagyot megy, tavaly óriási volt náluk a létszámbővülés is. A pénzügy, biztosítás, valamint a logisztikai ágazatok szintén bőven túl vannak már a válságos időszakon, azonban voltak olyanok is, melyek még nem másztak ki a gödörből.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy nagyon jelentős működőtőke-beáramlás (FDI) van Magyarországra, gyárak épülnek, irodaberuházások zajlanak, valamint raktár- és logisztikai építkezések vannak folyamatban. 2000 milliárd forintnyi FDI érkezett 2021-ben, kicsit korábban pedig a lakástámogatások dobták meg a beruházási számokat.

A háború kitörése után a fogyasztói bizalom az infláció hatására meredeken esett, viszont az üzleti szférában pániknak nyoma sincsen, hiszen az üzleti bizalom értéke gyakorlatilag semmit nem változott.

Korábban a magyar ipar jellemzően együtt mozgott a némettel, de 2018-ban valami megváltozott: a német ipar azóta szenved, miközben a magyar növekedni tud, jobban elváltak egymástól.

Érdemes tudni, hogy a magyar és a lengyel GDP már a járvány előtti szintek felett vannak, miközben a szlovákok és a csehek még mindig nem érték el a 2020 eleji értéket. Suppan Gergely még ennél is jobb hírrel tudott szolgálni: szerinte Magyarország GDP-növekedése 2022-ben is az élmezőnyben maradhat. Az Európai Unió tagállamai közül Szlovénia, Írország, Málta, Horvátország, Észtország, Görögország, Lengyelország lehet előttünk, azaz heten, míg mögöttünk 19-en, közvetlenül utánunk Olaszország, Hollandia, Ciprus, míg a sor végén az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/05/02/haboru-magyar-bankholding-gazdasagi-novekedes-gdp-fdi-forintarfolyam-inflacio-beremelkedes-mol-olaj-gaz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csökkent a kőolaj ára

Csökkent a kőolaj ára

A kínai hatóságok által bejelentett gazdaságtámogató intézkedések, köztük a vállalatok adókedvezményei és az autóvásárlások adócsökkentése szakértők …