2022. május 24., keddMa Eszter napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.24. Eszter Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nagy ellenőrzések jönnek, mert kaotikus, torz és drága a gyorstesztek piaca

Hirdetés

Nagy ellenőrzések jönnek, mert kaotikus, torz és drága a gyorstesztek piaca

A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértő ügyvédjei által készített elemzés megállapítja: az Országgyűlés döntése következtében számos, gyorstesztet forgalmazó webshop számíthat fogyasztóvédelmi eljárásra, valamint egyéb hatósági intézkedésre. Ezen eljárások az érintett webshopok eltűnéséhez vezethetnek. Emlékeztetnek: a legutóbbi gyorsított ágazati vizsgálat megindításának oka az volt, hogy piaci jelzések alapján a Covid-antigén-gyorstesztek hazai árai jelentősen meghaladták a más uniós tagállamokban tapasztalható szintet, ezért a versenyhivatal előzetesen úgy értékelte, hogy a körülmények a verseny torzulásának vagy korlátozódásának lehetőségére utalnak a tesztek hazai piacán.

Két javaslat a verseny megsegítésére

A 2021. december végén, illetve 2022. január elején lefolytatott vizsgálatban a versenyhatóság két főbb javaslatot dolgozott ki a verseny élénkítése céljából. Egyrészt szerintük növelni kell az értékesítési pontok számát, vagyis sokkal több helyen kellene gyorsteszteket árulni, hogy a lakosság gond nélkül, a lehető leggyorsabban hozzájusson.  

A Versenyhivatal ezért javasolja a gyorstesztek értékesítésének engedélyezését „kiskereskedelmi láncoknál, drogériáknál és benzinkutaknál”, legalább egy átmeneti – három hónapos – időszakra.

Hirdetés

A versenyhivatal másik javaslata a verseny élénkítésére az, hogy le kell rövidíteni az értékesítési láncot, a fogyasztóknak közvetlenül a hazai importőröktől kellene megvásárolniuk a termékeket.

A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértő ügyvédjei szerint a fenti javaslatok több szempontból is figyelemre méltóak. Az értékesítési pontok számának esetleges növelése azért volna különösen váratlan, mert az Országgyűlés a közelmúltban jelentősen szűkítette egy másik egészségügyi termékkör, a nem vényköteles gyógyszerek házhoz szállításának lehetőségeit. Az értékesítési láncok rövidítése – és ezáltal egyes köztes szereplők kiesése – azért lenne kétséges kimenetelű, mivel a Gazdasági Versenyhivatal jelentéstervezete is kiemeli a gyógyszertárakat és gyógyászatisegédeszköz-boltokat kiszolgáló nagykereskedői beszállítók gyorsaságát, rugalmasságát és megbízhatóságát. Ez utóbbi szereplők tehát számos tekintetben az ellátásbiztonságot erősítik.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/01/28/gvh-ellenorzes-gyorstesztek-piaca-draga-torz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kilőtt a budapesti tőzsde

Kilőtt a budapesti tőzsde

A részvénypiac forgalma 10,6 milliárd forint volt, a vezető részvények ára nőtt az előző napi …