2024. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nagy bejelentést tett a kormány, de ezzel nem segítenek az igazán rászorulóknak

Hirdetés

Nagy bejelentést tett a kormány, de ezzel nem segítenek az igazán rászorulóknak

Hétfőn derült ki, hogy júliustól nyújtható be kölcsönkérelem az otthonfelújítási programra. Az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítésére a kormány döntése alapján kedvezőbb feltételekkel igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön. A történet messzire nyúlik vissza: elsőként az Index szellőztette meg, hogy új lakásfelújítási program készül, később Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is belengette a kormányzati intézkedést, majd fokozatosan körvonalazódtak a részletek.

Az otthonfelújítási programhoz európai uniós forrás biztosít fedezetet, a Nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv, a REPowerEU. A 108 milliárd forintos keretösszegből a kormány becslése szerint 20 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések. Összesen 130 milliárd forintos beruházási volument generálhat, jelenleg a 4,5 milliós hazai lakásállomány több mint 80 százaléka épült 1990 előtt.

Nagyon fontos változások léptek életbe

A társadalmi és szakmai egyeztetés után a kormány több ponton változott. A 7 millió forintos beruházási keret továbbra is önerőből, kölcsönrészből és vissza nem térítendő támogatásból áll, aminek lehetséges összegei így festenek: a teljes összeg 2,5–6 millió forint között lehet, a hitel és a támogatás külön-külön 2,5, 3 vagy 3,5 millió forint lakhelytől és jövedelmi helyzettől függően.

Egy felújítási projektre 7 millió forint költség számolható el és 14,3 százalék saját forrást kell biztosítani hozzá, amit igazolni kell – az önerőbe beszámítható a lakás-takarékpénztári megtakarítás. Legalább 30 százalékos energiamegtakarítást eredményező korszerűsítést kell elérni. A futamidő a korábban tervezett 8 évről a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 12 évre emelkedett.

Hirdetés

A havi törlesztőrészlet az előzőleg kalkulált 25–36 ezer forinttal szemben 14–25 ezer forintra módosulhat. A jövedelmi szint meghatározásakor figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő eltartott gyermekeket. Bekerült a támogatható tevékenységek közé a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése. Új, korszerű, műanyag szerkezetű nyílászáró mellett a faszerkezetű nyílászárók beszerelése is támogatott.

Az EPS-hőszigetelés mellett a kőzetgyapot hőszigetelés is az építési anyagok közé került. Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozat elnöke az Indexnek nyilatkozva arra emlékeztetett, hogy „az ingatlan lehet földhivatali ingatlan-nyilvántartásban szereplő belterületi, külterületi, zártkerti lakóház, szabadon álló családi ház, sorházi családi ház, vagy ikerház egyaránt”.

Érdemes hangsúlyozni, ha az energiafelhasználás csökkenése eléri a 40 százalékot, akkor a vissza nem térítendő támogatás további 5 százalékponttal nő, a hitelrész ugyanennyivel csökken. A végleges pályázati felhívás kiterjesztette azok körét, akik pályázhatnak, és azoknak az ingatlanoknak a körét, amivel pályázni lehet. Ezzel egy időben a kiírás csökkenti a támogatással megvásárolható építőanyagok körét, de ettől függetlenül nem kell hiányjelenségekkel vagy áremelkedésekkel számolni.

IMG 5180

Fotó: Csomor Ádám / Index

Pozitív hatása lehet az építőiparban

Juhász Attila szerint a legfontosabb engedmény a lakosságnak, hogy megváltoztatták a helyben lakás kritériumát. Most már nem május 1. előtti lakcímkártyával kell igazolni az ingatlan lakáscélú használatát, hanem július 1. előttivel, ami azt jelenti, hogy bárki bejelentkezhet még az érintett ingatlanba. A felhívás lehetővé teszi azt is, hogy július 1. előtti adásvételi szerződéssel vásárolt ingatlanra is szerezzen támogatást.

Ugyancsak sokak életét megkönnyíti, hogy az ingatlan építésének évét gyakran nem lehet tulajdoni lappal vagy használatba vételi engedéllyel igazolni, ezek hiányában a hatóságok elfogadják az energetikai szakértő véleményét a ház életkoráról. Továbbá a kormány kiterjesztette a potenciális igénybe vevők körét azzal, hogy támogathatónak minősítette azokat az épületeket, amelyeket építésük óta átépítettek vagy bővítettek.

Az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozat elnöke kiemelte, jelentős engedmény, hogy az új kiírás szerint nemcsak a gázkazánok cseréje támogatható, hanem a hőszivattyú telepítése is – ezek a beruházások azonban önmagukban továbbra sem támogathatók, a támogatásra pályázónak mellett valamilyen más energiahatékonyságot javító szigetelési munkát is vállalnia kell.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/06/20/kormany-bejelentes-otthonfelujitas-ingatlanpiac-tamogatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kiszivárgott: Ukrajna ezzel végleg ráborítaná az asztalt az Európai Unióra

Az ajánlat szerint Ukrajna nyersanyagot Azerbajdzsánból kaphatna, ami lehetővé tenné Kijev számára, hogy továbbra is …