2021. június 19., szombatMa Gyárfás napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.06.19. Gyárfás Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Müller Cecília végre elmondta, mit jelent, hogy valaki Covidban halt meg

Hirdetés

Müller Cecília végre elmondta, mit jelent, hogy valaki Covidban halt meg

Ahogy korábban Ferenci Tamás biostatisztikus is ecsetelte írásában az Indexen, Magyarországon igen nehéz hitelesen beszélni a Covid-halálozásról. Ennek okai között van, hogy egy embernek általában több haláloka van, rettentő lassú a halálozást követő adminsztrációs út, és nincs hivatalos eljárásrend, hogy kit, milyen besorolás alapján lehet koronavírusban elhunytnak tekinteni.

Hazánk hosszú ideig a globális élbolyban volt az egymillió főre eső Covid-halálozást tekintve, ám ezt a kormányzati kommunikációban azzal próbálták magyarázni, hogy az országok különböző eljárásrend alapján regisztrálják, ki számít Covidban elhunytnak, s emiatt a szomorúan előkelő pozíciónk nem nyugszik hiteles alapokon.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő többször is próbálkozott, hogy megtudja Müller Cecília országos-tisztifőorvostól, vajon mi számít idehaza a Covid-halálesetek „definíciójának”, vagyis milyen besorolás alapján lehet valakit koronavírus miatt elhalálozottnak tekinteni. Most sikerrel járt, s erről szerdán Facebook-posztban írt. 

 Müller Cecília válaszából kiderül, hogy Magyarország a WHO ajánlása szerint járt el a besorolásnál. A teljes válasz így hangzik:

Hirdetés

„Az NNK adatgyűjtése, valamint a Miniszterelnökség által a www.koronavirus.gov.hu oldalon közölt tájékoztatás a COVID-19 fertőzéssel összefüggésbe hozható halálozásra vonatkozik, amely nem azonos a COVID-19 fertőzés okozta halálesetekkel. Bár Magyarország a COVID-19 fertőzéssel összefüggésbe hozható halálozás kapcsán a nemzetközi szervezetek ajánlását követi, azok alkalmazása a gyakorlatban nem mindig egyértelmű. A COVID-19 fertőzéssel összefüggő halálozás az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megfogalmazott, és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) által is alkalmazott definíciója, valamint a WHO részletes technikai dokumentuma igyekszik leegyszerűsíteni a kérdést, és a COVID-19 fertőzés halálokként történő kizárására olyan példákat sorol fel, melyek orvosilag egyértelműek: COVID-pneumonia miatt bekövetkezett halál kerüljön be a nyilvántartásba, míg igazolt COVID-fertőzöttnél a fertőzéstől függetlenül történt baleseti halál ne szerepeljen az adatok között.

Ugyanakkor nem ad iránymutatást a valóságban legtöbbször előforduló helyzetekre, amikor orvosilag kérdéses a halálok. A halálok megállapítása – a COVID-19 járványtól függetlenül – valójában nagyon sokszor kérdéses, és gyakran előfordul, hogy a beteg ellátásában résztvevő […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/06/02/covid-halalozas-statisztika-muller-cecilia-szell-bernadett/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Jól fizet idén nyáron a diákmunka

Jól fizet idén nyáron a diákmunka

A közoktatásban a napokban véget ért a tanév, amely egyúttal a diákmunka főszezonjának nyitánya is. …