2022. július 7., csütörtökMa Appolónia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Appolónia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Moszkva megfenyegette Litvániát, éleződik a feszültség a Balti-tengeren

Hirdetés

Moszkva megfenyegette Litvániát, éleződik a feszültség a Balti-tengeren

Ismét szintet lépett Oroszország, miután kedden megfenyegette az uniós szankciós előírásoknak eleget tevő Litvániát. A balti állam ugyanis leállította az uniós szankciós listán szereplő termékek – többek között az építőanyagok, a fémek és a szén – vasúti szállítását a Balti-tenger partján fekvő orosz városállam, Kalinyingrád és Oroszország többi része között. Eddig ugyanis a kalinyingrádi kikötő használatával Moszkva megkerülhette az uniós szankciókat, igaz, ehhez szükség volt az áruk Litvánián keresztüli szállítására is. Anton Alihanov, a kalinyingrádi régió kormányzója kijelentette, hogy a Litvánián keresztül történő tranzitkorlátozások miatt a kalinyingrádi régió kompállománya meg tud birkózni a megnövekedett rakománymennyiséggel.

Kalinyingrád megyébe a kőolajtermékek szállítása Litvánián keresztül nem állt le, ezek tranzitját a korlátozások augusztus 10-ig nem érintik.

Hirdetés

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára, aki kedden Kalinyingrádba utazott, hogy ott a régió kormányzójával megvitassa a kialakult helyzetet, kijelentette, hogy Moszkva hamarosan válaszolni fog a blokádra, és Litvánia lakói meg fogják érezni az ellenlépések hatását. „Oroszország az ilyen ellenséges akciókra biztosan válaszolni fog. A vonatkozó tárcaközi intézkedések kidolgozás alatt állnak, hamarosan elfogadják őket. Ezek következményei komoly negatív hatással lesznek Litvánia lakosságára” – tette hozzá a tisztségviselő.

A Reuters tudósítása szerint Moszkva ezt illegális blokádként értékelte, és első tiltakozó lépésként beidézett egy litván diplomatát. Marija Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője az orosz állami hírügynökségnek azt hangoztatta, hogy Litvánia ezzel a döntésével agresszívan lépett fel, túllépve a barátságtalan magatartás határát. Hozzátette: Vilniusnak meg kell értenie, az, hogy Moszkva a kalinyingrádi tranzitra vonatkozó lépéseit ellenségesnek minősítette, azt jelenti, hogy „ez már nem a tárgyalások ideje”. Az orosz külügyminisztérium hétfői állásfoglalása szerint egyébként Litvánia az intézkedéseivel nemzetközi jogi kötelezettségeket sért, különösképpen az Oroszországi Föderáció és az EU 2002-ben elfogadott közös nyilatkozatát a Kalinyingrád megye és Oroszország többi része közötti tranzitforgalomról

Az Európai Unió külügyi vezetője, Josep Borell azonban védelmébe vette a litvánokat, mondván, nincs felelősségük az ügyben, mivel a közösség által hozott szankciós intézkedéseket hajtották végre. Válaszul Moszkva beidézte az unió moszkvai nagykövetét, hogy hivatalosan is kifejezze a tiltakozását. Markus Ederer uniós megbízott kedden megjelent az orosz külügyminisztériumban. Peter Stano uniós szóvivő szerint Ederer „elmagyarázta, hogy Litvánia végrehajtja az uniós szankciókat, nincs blokád, és arra kérte őket, hogy tartózkodjanak az eszkalációs lépésektől és retorikától”.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/06/21/moszkva-megfenyette-litvaniat-elezodik-a-feszultseg-a-balti-tengeren/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A McDonald’s kivonult Oroszországból, helyette penészes, rovaros burgereket árulnak

A McDonald’s kivonult Oroszországból, helyette penészes, rovaros burgereket árulnak

A McDonald’s is azok közé a cégek közé tartozik, amely kivonult az orosz piacról, miután …