2021. november 28., vasárnapMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 352,00 Ft
2021.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 352,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Most még chiphiány, pár év múlva általános válság lehet

Hirdetés

Most még chiphiány, pár év múlva általános válság lehet

E cikk elolvasásához szükséges, hogy több ezer darab chipnek és integrált áramkörnek működjön a mobilja kijelzőjén vagy a számítógépe monitorján. Az eszközben lévő alkatrészeken túl chipek sokasága van a wifirouterben, a szerverközpontban, ahonnan a cikk tartalmát letölti a telefon vagy a számítógép, miközben az internetvezérlő-központokban is áramkörök sokasága, hatalmas számítókapacitások kellenek ahhoz, hogy békésen böngészhessünk.

Már ez az összetett, erősen egymásra utalt informatikai rendszer is mutatja, hogy miért is függünk 2021-ben annyira a chipektől és miért bénul bele szép lassan gyárak tömege abba, hogy elfogytak a mikrochipek és hiány van félvezetőkből. Közben az élet más területei is elképzelhetetlenné váltak a különböző áramkörök nélkül: a számítógépek mellett teljesen más jellegű chipek kellenek az autókba, a közlekedési lámpákba, a kávéfőzőgépekbe vagy egy vibrátorba.

Most pedig, amikor chiphiányról beszélünk, akkor nagy általánosságban jellemezzük ezt a több száz különböző típusra épülő piacot. Annak ellenére is, hogy a különböző fajta alkatrészek ellátottsága az iparban erősen eltérő. Teljesen más áramkörök szükségesek egy asztali LED-lámpához, mint egy autó motorprogramozásához vagy egy asztali számítógéphez, és most a piacon igazán nagy hiány pontosan az első kettő gyártásához és üzemeltetéséhez szükséges régebbi, egyszerűbb chipek iránt van. Az informatikai eszközök terén már látszik az alagút vége – írja a Semi Engineering szakportál piaci áttekintésében.

Mitől is szenved a chippiac?

Az évek során az integrált áramkörök piacán is voltak hullámvölgyek és visszaesések. A jelenlegi fellendülés az egyik legnagyobb az utóbbi időkben. Az International Business Strategies (IBS) tanácsadó és elemzőcég legutóbbi jelentése szerint a félvezetőpiac 2021-ben várhatóan 542,55 milliárd dollárosra (17 580 milliárd forint) nő, ez 21,62 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. Az IBS előrejelzése szerint a piac 2022-ben 7,13 százalékkal is bővülhet a kereslet növekedése és az áremelkedések miatt.

Hirdetés

Az IBS szerint eközben a legnagyobb félvezető szegmens a vezeték nélküli alkalmazásoké, amely a piac 40 százalékát teszi ki. A vezeték nélküli hálózatokban az 5G okostelefonok és a kapcsolódó infrastruktúra a nagy hajtóerő számos chipfajta kereslete iránt. Az elemző cég úgy becsüli, hogy az 5G-képes okostelefon-szállítások összességében a 2020-as 225 millió darabról 2021-re 578 millió darabra emelkednek. Mindezt úgy, hogy míg a fejlettebb országok többségében az 5G-hálózat kiépítése egyre ütemesebb, addig Kínában például lassul az okostelefon-piac.

De e területen így is annyira gyors a hálózatkiépítés, valamint olyan mértékben nő a telefonok, tabletek iránti kereslet, hogy a szükséges chipkészletekre 2022 második felében is megmaradhat a keresleti piac. Utána viszont túlkínálat alakulhat ki, aminek a fő oka, hogy a legnagyobb mobilgyártók – így az Apple és a Samsung – chipfajtát váltanak jövőre.

Az Apple A15-ös és Qualcomm Snapdragon 888 technológiája jelenleg 5 nanométeres (nm) technológiát használ, viszont 2022-ben 3 nm-es lapkák gyártására térnek át. Handel Jones, az IBS ügyvezetője szerint, ha a formátumváltás megtörténik, a 3 nm-es okostelefon-chipek gyártása 2022 második felében felfut, így 2022 harmadik vagy negyedik negyedévében az 5 és a 7 nm-es gyártásnál némi túltermelésre lehet számítani.

Látványosan szenved az autóipar

Az <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/11/22/a-chiphiany-sokaig-marad-es-keresletibol-altalanos-valsagga-noheti-ki-magat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Már több mint 70 ezer kérelem érkezett az otthonfelújítási támogatásra

Mint ismert, a gyermeket váró vagy nevelő családokat segítő otthonteremtési program január óta a hárommillió …