2024. május 30., csütörtökMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
2024.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Most kapaszkodjon meg: kiderült, mennyit adózunk az üzemanyagok után

Hirdetés

Most kapaszkodjon meg: kiderült, mennyit adózunk az üzemanyagok után

Nagyjából húsz forinttal csökkenhetne a benzin, tízzel a gázolaj ára, ha a korábbi megállapodásnak megfelelően valóban a régiós átlagáron lennének elérhetőek az üzemanyagok a hazai kutakon – írta elemzésében az Economx.

Az elmúlt héten a 95-ös oktánszámú benzin itthon kimutatott 638 forintos átlagára 18 forinttal, 2,8 százalékkal múlta felül a környező országok átlagárát. A gázolajnál a 652 forintos átlagár 26 forinttal, 4,5 százalékkal haladta meg 10 környező ország árainak átlagát.

Az elemzés szerint a benzin esetében Szlovákiában, Ausztriában és Szerbiában kellett többet fizetni az üzemanyagért, dízelnél Szerbia és Ausztria kútjain mutattak magasabb összeget a kútoszlopok. Majd megállapították, hogy a Központi Statisztikai Hivatal által publikát adatok alapján valóban nem teljesült az az elvárás, hogy a hazai kutakon a régiós átlagár szintjén lehessen tankolni.

Az adók miatt magas az üzemanyagár?

Több elemzés szerint amiatt drága az üzemanyag, mert jelentős az adó mértéke. A gazdasági portál szerint azonban az Európai Bizottság heti olajárközleményének adatai ezt a vélekedést alapjaiban cáfolják meg.

Hirdetés

A benzin esetében a magyarországi 292 forintos összesített adótartalomnál a régió öt országában (Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában, Csehországban és Horvátországban) magasabb összeget zsebel be az adott ország költségvetése, mint a magyar büdzsé. Nyugati szomszédunknál, Ausztriában a múlt héten 344 forint volt a benzin adótartalma.

Amennyiben a kutakon elérhető átlagár arányában számoljuk ki az adótartalom mértékét, úgy Lengyelország is csatlakozik a csoporthoz, hiszen ott is a végső ár 45,6 százalékát teszi ki az adóelvonás – pont mint Magyarországon.

A magyar adótartalom megegyezik a régiós átlagértékkel.

A teljes ár arányában itthon kisebb az elvonás, a benzinkutakon tapasztalható árnak csak az említett 45,6 százaléka az adó a benzin esetében, míg a régiós átlagérték 47 százalékot tesz ki. A gázolaj esetében a magyar 285 forintnál magasabb összeg érkezik adók formájában az államhoz Ausztriában és Szlovéniában. 

Emellett a kiskereskedelmi ár arányában az elvont adó mértéke Horvátországban is magasabb volt a múlt héten, mint a hazai 43,6 […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/04/22/ado-benzin-uzemanyag-uzemanyagar-dizel-varga-mihaly-kormany-uzemanyagarstop-nagy-marton/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb mélypont: még az ukrán költségvetés is átláthatóbb, mint a magyar

Minden elemében gyenge eredményt ért el a magyar kormány az Open Budget Survey (OBS) költségvetési …