2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Most jöhet csak az igazi drágulás a gázpiacon, de az olajnál fordulat érkezhet

Hirdetés

Most jöhet csak az igazi drágulás a gázpiacon, de az olajnál fordulat érkezhet

Messze nem az orosz-ukrán háború vezetett a földgázárak elszabadulásához: Oroszország már tavaly októberben korlátozni kezdte az exportált mennyiséget. Arra hivatkozott a Gazprom, hogy a szokásosnál hidegebb tél miatt az elsődleges feladatuk az orosz tárolók feltöltése, valójában viszont hamar kiderült, hogy Vlagyimir Putyin elnök így próbált meg nyomást gyakorolni Európára, hogy az Északi Áramlat 2. gázvezeték megkapja az üzembe helyezési engedélyét

A földgáz ára emiatt az egekbe szökött: a holland Title Transfer Facility-nél (ICE TTF), Európa vezető benchmarkjánál az árak a január eleji 16 eurós megawatt/óra árról október végére 88 euróra emelkedtek, ami kevesebb mint egy év alatt több mint 450%-os emelkedést jelent. Ez viszont az egekbe repítette a villamosenergia-árakat.

De december 29-én már 179,9 eurós árak voltak a piacokon. Utána viszont jött egy kisebb beszakadás: idén januárban már 75-85 euró között mozgott a megawattóránkénti szint.

Hirdetés

Most jön csak a feketeleves

Az ukrajnai invázió kezdete óta ugyan voltak kitörések, de a 125 eurós kurzus fölé nem mentek az árak a TTF-nél. Most viszont ez megváltozhat.

Az elmúlt héten az európai földgázárak a háború kezdeti szakasza óta a legnagyobb heti emelkedést hozták össze, mivel Moszkva egyre jobban korlátozni kezdte a gázellátást. Mindebbe benne van, hogy a piacok már épp elkezdtek megnyugodni: a vártnál több lng-szállítmány, valamint a folyamatos orosz gázszállítmányok miatt az európai tárolók tartalékai a várt fölött voltak. Vlagyimir Putyin elnök vélhetően erre reagálva utasíthatta a Gazpromot a betáplálás visszafogására. Eközben viszont az orosz állami gázcég a német Siemens cégre mutogatott, hogy nem várt karbantartási munkálatokra van szükség, valamint vitába is kezdtek a német társasággal.

Múlt héten ezért Franciaországba például egyáltalán nem jutott orosz földgáz, de a Gazprom felére vette vissza Németország és Szlovákia ellátását is többek között, míg az elmúlt hónapokban Bulgáriát, Lengyelországot és Finnországot kidobta a teljes ellátásból. Mellette pedig a kisebb gázvásárlók egy részével – köztük a Shellel – is szerződést bontott, mert nem voltak hajlandók rubelben fizetni.

Az irányadó határidős jegyzések akár 8,4 százalékkal is emelkedhettek, mielőtt csökkentették volna az elmúlt időszak áresésének hatását, így a heti emelkedés mértéke 50 százalék körüli volt.

Az európai politikusok azzal vádolják a Kremlt, hogy politikai célokra használja a gázt, és a csökkentések egybeesnek Olaszország, Németország és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/06/20/most-jon-csak-az-igazi-dragulas-a-gazpiacon-de-az-olajnal-fordulat-erkezhet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Van egy ország, ahol már aranyérmékre váltanak az infláció miatt

Van egy ország, ahol már aranyérmékre váltanak az infláció miatt

A több évtizedes gazdasági válsággal és a 2006 óta hiperinflációval küzdő Zimbabwéban ugyanis épp erre …