2023. február 8., szerdaMa Aranka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.02.08. Aranka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Most adta be a kormány a parlamentnek a 2023-as költségvetés átírt verzióját

Hirdetés

Most adta be a kormány a parlamentnek a 2023-as költségvetés átírt verzióját

A parlament elé viszi a kormány a 2023-as költségvetés átírását – jelentette be a Pénzügyminisztérium.

A büdzsét már tavaly tavasszal megírta a PM, majd júliusban meg is szavazták azt a képviselők. Azóta néhányszor már módosították, majd decemberre kiderült, hogy az egész terv teljesen tarthatatlan, az alapjairól kellett újraírni. Nem siették el, december 29-én este jelent meg a Magyar Közlönyben a határozat, benne az új számokkal. Ezt viszik be a parlament elé – és mivel az első parlamenti ülést valamikor február közepén-végén fogják tartani, a képviselők majd úgy vitázhatnak a 2023-as büdzsé újraírt számairól, hogy akkor már minimum másfél hónapja tartani fog az év.

A minisztérium a közleményében azt emelte ki: az eredetileg tervezett 670 milliárd forintról 2610 milliárdosra növelték a Rezsivédelmi Alapot. Ahogy azt bemutattuk, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyrészt sokkal többet fogunk adózni, ahogy minden drágul, és ebből a többletből átirányítanak pénzt a rezsiköltségekre, másrészt pedig egy több mint ezermilliárdos lyukat ütöttek a költségvetésen az első terv elfogadása óta, vagyis a rezsivédelem a hiányt növeli. A rendelettel átírt költségvetést már részletesen elemeztük:

Hirdetés

Az utolsó fillérig megnéztük, hogyan írta át a kormány a költségvetést

Ahogy drágul minden, sokkal több adót fogunk fizetni, így aztán lesz miből költeni – olvasható ki a költségvetés teljesen újraírt, épp az év vége előtt kihirdetett verziójából. A rezsi annyira elszáll, hogy a különadók nem lesznek elegendőek a rezsivédelmi alapra, az állam inkább üt egy ezermilliárdosnál is nagyobb lyukat a kasszán.

Fontos változás a rendeletben kihirdetett módosításhoz képest, hogy a benyújtott törvényjavaslatban még nagyobb arányú államadósság-csökkentéssel számol a kormány, a GDP-arányos államadósságot 73,5 százalékról 69,7 százalékra javítaná az év végére. Az a prognózis nem változott, hogy éves szinten másfél százalékkal nőhet a GDP, az infláció pedig az év végére lemehet 10 százalék alá (valamiért ez utóbbinál nem éves átlagot írt a kormány, az valószínűleg 15 százalék fölött lehet).

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20230119_koltsegvetes_2023_parlament#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kiderült, mikorra várják Matolcsy Györgyék az élelmiszerárak csökkenését

Kiderült, mikorra várják Matolcsy Györgyék az élelmiszerárak csökkenését

A Monetáris Tanács január 24-i, idei első kamatdöntő ülésén fenntartotta a jegybanki alapkamat tavaly szeptember …